VADBA IN ŽENSKE

Ko je govora o hujšanju pri ženskah (pa tudi pri moških), se osredotočimo predvsem na to, da stranki omogočimo in pomagamo doseči telo, ki ga same v času pred tem enostavno niso ali jim ni uspelo. Ne glede na to ali gre za nekoga, ki se s fitnesom srečuje prvič in ima za izgubiti kar nekaj kilogramov, ali za nekoga, ki je že v optimalni formi – za vsakega je trud in znanje, ki ga vložimo na enaki ravni. Starost, trenutna forma in ostali dejavniki so le nekaj po čemur ocenimo situacijo in skupaj sestavimo jasno pot do cilja, bistvo pa tiči v tem, da lahko nekdo, ki se za pomoč obrne na nas, doseže največ kar lahko.

Ženskam, ki pomoč poiščejo pri nas, radi zagotovimo dobro počutje v okolju kjer z nami trenirajo, saj je tudi kraj treningov nekaj kar stranko motivira in spodbuja k napredku. Izkušnje, ki jih z leti nabiramo s strankami vseh starosti, nam omogočajo toliko bolj kvalitetno obravnavo vsake naslednje stranke in prav izkušnje z ženskami oz. različnimi primeri hujšanja so tisti, ki tudi nam trenerjem dajo ogromno, pridobljeno znanje preko dela pa najraje uporabimo v praksi – zadovoljstvo in uspeh strank je razlog za ponos.

V letih dela smo uspeli razbrati nekaj najpogostejših napak, ki jih ženske rade ponavljajo oz. je to nek vzorec, ki se ponavlja. O katerih napakah govorimo?

Enostavno ne trenirajo dovolj dobro

Večkrat je možno opaziti ženske, ki se treningov lotevajo “zaspano” oz. ne dovolj motivirano. Intenzivnost ni na pravem nivoju, poleg tega pa se vaje ponavljajo – posledično se telo na tak trening navadi, napredka pa ni. Veliko žensk se odloči za razne skupne vadbe, ki so po večini sestavljene iz cardio vadbe. Brez zamere, ampak ta članek je namenjen ženskam, ki si poleg izgube maščobe želijo tudi spremembe oblike telesa in boljšo/vitkejšo postavo. S skupinskimi vadbami na bazi cardia ni nič narobe, ampak niso naslov na katerem boste obenem dosegle tudi postavo, ki si jo želite. Bistveno je, da se vsaka ženska/punca treninga loti motivirano in s pravo mero intenzivnosti, klepetanje pa je boljše premestiti vsaj za čas vadbe. Govora je predvsem o ženskam, ki se držijo enih in istih treningov skozi celoten proces, kar pomeni, da nikoli ne dvignejo bremena in intenzivnosti, ker jim je lažje trening opraviti brez večjega truda. Na tak način rezultatov ne bo, pritoževanje pa ne bo pomagalo, saj si boste žal krive same. V kolikor vam je težko, ne veste kje in kako začeti, vam svetujemo, da se obrnete na osebnega trenerja ali trenerko, ki vam bo poleg programa dal/a tudi motivacijo in vsakršno pomoč, ki jo boste v toku procesa potrebovale. Svetujemo vam, da za čas treninga odklopite z vsemi okrog vas in se osredotočite na rekreacijo, ob slabih dnevih pa poskusite prav to negativno energijo izkoristiti za dober trening (tudi z utežmi), zagotavljamo vam, da vam bo telo hvaležno.

Premalo časa namenite rekreaciji

Rezultatov si želite takoj, posledično pa ste pod stresom, ko po dveh tednih rezultatov še vedno ni, čeprav je to povsem normalno. Dovolite, da vam povemo naslednje: potreben je čas, predvsem pa konstantnost. Morda veste, da recimo priprave na tekmovanje trajajo nekje med 12 do 14 tednov? Gre za ženske, ki lahko imajo krog 18% telesne maščobe, v času pripravu pa pridejo na 8-11%. Ko gre za povprečne ljudi, ki se s fitnesom ukvarjajo rekreativno, srečujem ženske z odstotkom maščobe med 20 in 25%. Kaj vam to pove? Da je potreben čas, s pravo mero truda pa so rezultati zagotovljeni. Vzemite si med 3 in 6 mesecev časa, počasi in postopoma pa se lotevajte cilja. Vprašajte se kdaj ste nazadnje dale 100% od sebe in se držale programa kot se zagre? Uživajte v procesu.

Poslušate predvsem vaše prijatelje

Odločite se, da se boste spravile v formo in se za pomoč obrnete na prijatelja ali prijateljico, ki zadnje leto obiskuje skupinsko vadbo na bazi cardia. Preden upoštevate nasvete, se vprašajte če je v zadnjem letu napredoval/a in če izgleda tako kot si vi želite izgledati. Taki odgovori vam lahko povedo marsikaj, le pozorne bodite. Dejstvo je, da se postava dela oz. gradi na treningih, ki vključujejo tudi uteži in vadbo z bremeni. Za strokovno pomoč se raje obrnite na nekoga, ki se na to področje spozna in nikar ne izgubljajte dragocenega časa z nasveti nekoga, ki nima enakega cilja kot vi oz. ki niti v tem trenutku ne izgleda tako kot si sami želite izgledati. Svetujemo vam, da se odločite za osebnega trenerja in vsaj kakšen mesec pridno vztrajate. Hvaleže boste.