LEMAR: “PLAČAM MALO IN DOBIM VELIKO ALI PLAČAM VELIKO IN DOBIM MALO?”

Tema, ki je bila že dosti krat obdelana, vendar je žal še vedno ogromno ljudem nerazumljiva. Večina strank me sprašuje če bi bilo poleg treninga z utežmi potrebno delati več kardia za izgubiti še kakšen dodaten kilogram.
Da se ne spuščamo v podrobnosti kako deluje človeško telo, vam bom v naslednjih besedah poskušal razložiti “mit” zakaj je eno boljše od drugega in sicer v praktičnih primerih iz vsakdanjega življenja.

Torej začnimo pri teku oziroma kadio treningu (kolo, orbitrek, rolanje, itd)
Začnemo s samim treningom, kar hitro se nam dvigne pulz recimo na 150 udarcev/min. Po določenem času se pulz stabilizira na kakih 120 udarcev/min in večina od nas je sposobna preteči 5km.

Trening z utežmi.
Klasičen trening je ponavadi nastavljen tako, da opravimo približno 12-15 ponovitev določene vaje, kar časovno znaša približno 30 sekund dela. Nastopi pavza, ki naj bi trajala med 30s in 60s. Tukaj se zgodi, da pulz naraste na 130-150 udarcev/min in ponovno pade na standardnih 90-100.

Zdaj pa na praktični primer. Ko rečem, da je kardio dober izkoristek energije in trening z utežmi slab si ljudje težko predstavljajo pozitivno stvar “slabe naložbe” – torej ko plačaš dosti in dobiš malo. Zato je lažje primerjati vožnjo z avtom po avtocesi in mestno vožnjo.
Na avtocesti kjer so pogoji idealni se hitrost stabilizira, posledično se enako zgodi tudi s porabo goriva.
Pri mesti vožnji pohodimo plin, pridemo do semaforja in pirtisnemo na zavoro. Torej štart/pavza. Avto tako porabi veliko goriva in opravi krajšo razdaljo. Torej plačamo dosti za opraviti malo poti.

Pravijo, da raketa porabi več energije za vzlet kot za samo potovanje in vrnitev iz vesolja. Torej štart je “strošek”.

Zaključek:
Kardio je naša vožnja po avtocesti – seveda “kuri nekaj maščobe”, izkoristek energije je zelo dober.
Trening z utežmi je mestna vožnja – “kuri več maščob”, a je izkoristek energije slabši.

Zaupam vam še to, da je to le prvi del razlike med kardio vadbo in treningom z utežmi. V naslednjem članku vam obrazložim še dodatne prednosti kurjenja maščob pri treningu z utežmi.

Za več vprašanj glede sestave treninga za kurjenje maščob ali drugih informacij glede fitnesa, me lahko kontaktirate na lemar@invictusfitnes.si

Lemar Perich,
Osebni trener v Invictus fitnesu Izola