PRAVILNA DRŽA

Med odraščanjem smo veliko krat slišali nasvete kot so “drži se ravno”, “zravnaj hrbtenico” in “glavo gor”. Večini so se tovrstni nasveti morda zdeli nepomembni, sploh zato, ker kot otroci nismo najraje poslušali nasvetov starejših, vendar dejstvo je, da so naši starši imeli prav. Pozitivnih lastnosti pravilne drže je nešteto, v naslednjih člankih pa se bomo dotaknili naslednjih: 1) Boljši izgled, 2) Večja moč, 3) Manj težav s sklepi in mišicami, 4) Manjša možnost za poškodbe.

Boljše izgled
Pravilna drža bo dala občutek višine, torej izgledati boste višji, poleg tega pa tudi bolj samozavestni. Ravna drža zmanjša možnosti kifoze in lordoze. Poleg tega pravilna drža vpliva na ravnovesje treh krivulj hrbtenice, kar pomeni, da bo hrbet v nevtralni in močni poziciji – tako kot je prav. Ena od pozitivnih lastnosti je tudi ta, da boste zaradi pravilne drže imeli pravilno postavljena ramena, posledično ne bodo “drsela” naprej. Celotna slika pravilne drže jasno dokazuje, da delujete bolj samozavestni in da se počutite dobro v svojem telesu.

Večja moč
Treniranje in delanje na mišične masi s slabo držo je enako kot graditi hišo na mivki – ne glede na to kako močna je konstrukcija, so temelji tisti, ki delajo razliko v dobrem razvoju in stabilnosti. Pravilna drža prinaša boljše in kvalitetnejše doseganje mišične mase, moči in zdravja nasploh. V kolikor boste upoštevali osnove pravilne drže, ne bo prihajalo do mišičnega neravnovesja, ki v nasprotnem primeru lahko pripelje do kroničnih bolečin. Poleg tega bo manj možnosti za težave s sklepi in morebite poškodbe.

V naslednih tednih se bomo dotaknili še ostalih točk, vabljeni k branju.