“STRAH PRED OGLJIKOVIMI HIDRATI”

Naj vam sprva naštejemo nekaj slastnih jedi, ki so zagotovo vsem že znane.. špageti “carbonara”, pašta s sirom ali z omako iz morskih sadežev, njoki v pretirano dobri smetovani omaki… sliši se več kot okusno, a vendar tako prepovedano – in točno ta “prepovedanost” daje takim in podobnim obrokom tisto, da si jih še bolj želimo. Pritisk in pomp, ki je kar razširjen, da so ogljikovi hidrati prepovedani in, da se jih moramo brez pomisleka izogibati, izhaja iz izraza “carboreksija”, ki ne pomeni nič drugega kot popolnoma neracionalen in irelevanten strah pred ogljikovimi hidrati – skratka, pesek v oči.

Če ste med tistimi, ki jih je dejansko strah pred oglikovimi hidrati, vam svetujemo, da si preberete nadaljevanje, morda bo prav ta krajši članek spremenil vaš strah v to, da se ogljikovih hidratov ne boste več brez pomisleka izogibali.

Predstavljajte si, da greste na trening, pred tem pa že nekaj dni niste pojedli obroka, ki bi vseboval ogljikove hidrate? Če ste se v omenjeni situaciji že znašli, potem dobro veste, da trening ni bil najbolj kvaliteten in učinkovit, enako pa velja tudi za druge športe in različne vadbe. Če se na to temo osredotočimo z vidika športne prehrane ali moči/energije in pripravljenosti, bi nas prepoved zauživanja ogljikovih hidratov lahko stala visokih uspehov. Dejstvo je, da zmanjšano uživanje ogljikovih hidratov vpliva tako fizično – torej na telo, kot tudi na psihično počutje – sami veste kako se počutite na dan, ko ogljikovih hidratov ne zaužijete. Zavedati se moramo, da tukaj ne govorimo o hamburgerjih, picah in niti o ogromnih količinah kruha. V mislih imamo predvsem ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom – to pa so ovseni kosmiči, riž, določena zelenjava in določeno sadje.

Če sklenemo in ne dolgovezimo – ogljikovi hidrati so bistveni in nujni za moč in energijo pri vadbi, igrajo pa tudi ključno vlogo pri vzdržljivosti, pri izboljšanju miselnih procesov in nenazadnje tudi pri povečanju produkcije hormonov.

Če so vam tovrstni članki všeč, vas vabimo, da spremljate vsebine, ki jih delimo z vami, saj bomo redno objavljali take in drugače članke, zagotovo pa bo govora o ogljikovih hidratih še in še – ne zamudite. Če imate kakšno vprašanje, smo vam seveda na voljo v Invictus fitnesu ali preko e-maila info@invictusfitnes.si