“BELJAKOVINE OB VSAKEM OBROKU”

Situacija s katero se osebni trenerji kar nekaj krat soočamo je naslednja: do nas stopijo stranke, ki si želijo izgubiti odvečne zaloge telesne maščobe, a v dnevu skorajda ne zaužijejo niti porcije beljakovin. Gre za zelo pogosto težavo, ki je značilna za ljudi, ki so obsedeni s številkami na tehtnici oz. s tistimi, ki jim pomeni le koliko kilogramov imajo, ko se vagajo. Vsak, ki se odloči za kvalitetnega osebnega trenerja mora vedeti, da naše delo ne zajema samo procesa hujšanja, ampak predvsem to, da našim strankom pomagamo izboljšati zdravje nasploh in jih navaditi na bolj zdrav način življenja, hujšanje in videz sta ravno tako pomembna, a sta le delček celotnega procesa na katerega stavimo v Invictusu.

Bistveno je, da se vsaka stranka zaveda kako pomemben je vnos beljakovin in kako le ta vpliva na izgubo odvečnih kilogramov oz. maščobe. Čeprav gre za zelo kontroverzno tematiko o kateri kroži ogromno člankov, je dejstvo, ki izhaja iz različnih študij le eno – prehranjevanje z visokim vnosom beljakovin je za telo popolnoma neškodljivo oz. varno. V kolikor želite izboljšati zdravje, postavo in “performance” na treningih, boste vse to zelo težko dosegli če vaš jedilnik ne bo vseboval dovolj beljakovin.

V primerih, ko se naše stranko odločijo za osebno trenerstvo, vsakemu izmed njih točno določimo prehranski plan in količino beljakovin glede na njihove potrebe, želje in stanje. Na tak način zarišemo pot, ki je zelo pomembna tudi v nadaljevanju procesa, predvsem zato, ker se na tak način vsak posameznik postopoma navaja na nove navade prehranjevanja.

Kaj svetujemo?
Poskusite zaužiti vir beljakovin ob vsakem obroku. Beljakovine poskrbijo, da boste dlje časa siti, stimulirajo metabolizem in pomagajo pri izgradnji vitalne mišične mase, ki je med drugim bistvena pri nižanju maščobnih zalog. Še en nasvet, ki se ga lahko drži prav vsak je ta, da upoštevate predvsem velikost porcije beljakovin, ne pa toliko težo porcije. Optimalna porcija beljakovin je namreč dlan vaše roke. V praksi bi to izgledalo takole: za žensko svetujemo eno porcijo (eno dlan) naprimer mesa (piščančjih prsi), za moškega srednje rasti porcijo in pol, za večjega moškega pa dve porciji ob vsakem obroku.

  • Besedo ali dve bomo namenili tudi virom beljakovin in sicer tukaj je nekaj primerov (v kolikor je možno, izberite organične vire):
  • meso (piščanec, puran, govedina)
  • ribe (različne vrste, med drugim losos, tuna in tako dalje)
  • jajca
  • vegetarjanske in veganske opcije kot so tofu, tempe, soja in grah
  • beljakovinski dodatki kot so sirotka ali kazein

Za več člankov obiščite našo spletno stran www.invictusfitnes.si