“HUJŠANJE”

Ko gre za učinkovitejše oz. hitrejše hujšanje, se veliko ljudi (in trenerjev) enostavno odloči za zmanjšanje kalorij in dodajanje cardio vadbe. Vedeti morate, da se lahko na tak način hitro zafrknete, sploh v primeru, ko se hujšanja ne lotite pravilno in brez zasnovanega programa. Hujšati morate tako, da v večini pokurite zaloge maščobe, ne pa mišic.

V kolikor ste se odločili, da bi radi izgubili nekaj kilogramov, imate na voljo več metod, ki vas bodo pripeljale do učinkovitih rezultatov.

1. Cikliranje ogljikovih hidratov (nižji, srednji in višji dan)
Gre za način, ki zajema 3 dnevni vzorec, ki se ponavlja v krogu in sicer prvi dan, ko boste imeli nižji vnos ogljikovih hidratov, drugi dan, ko boste imeli srednji vnos in tretji dan, ko boste imeli višji vnos ogljikovih hidratov. Dan z nižjim vnosom bo vašemu telesu storil, da uporablja maščobe kot vir energije, dan z višjim vnosom pa to, da bodo vir energije ogljikovi hidrati. Prednost takega načina je tudi ta, da si lahko sami izberete na kateri dan boste trenirali katero mišično skupino in tako maksimizirali učinek treninga – npr. na dan, ko bo vnos ogljikovih hidratov višji, boste zagotovo raje trenirali noge ali hrbet, ker je trening takrat težji, vi pa boste zaradi višjega vnosa ogljikovih hidratov imeli več energije. S cikliranjem ogljikovih hidratov bo vaš metabolizem cel čas v delovanju, posledično pa boste spodbudili kurjenje maščob.

2. Cikliranje kalorij (gre predvsem za visoko kalorični dan, ko imate trening)
Ena izmed glavnih učinkovin takega načina je ta, da vašemu metabolizmu ne date razloga, da bi se ustavil, druga učinkovina pa je ta, da date telesu čimveč energije na dneve, ko trenirate, manj energije pa na dneve, ko ne trenirate oz. ko imate manj naporen trening. Tudi tak način je učinkovit za kurjenje maščob.

3. Nizki ogljikovi hidrati (posledično pa višji vnos esencialnih maščob)
Ta način zajema dva, tri ali štiri dneve z nižjim vnosom ogljikovih hidratov, en dan pa z višjim vnosom.

4. Dnevi za počitek
Gre za način, ko si boste na točno določen dan (glede na vaš program) vzeli čas za počitek in tako storili dobro vašemu metabolizmu.

5. Dodajanje treningov, ko ste že globoko v fazi dietiranja
Ker boste več trenirali, boste lahko dodali nekaj kalorij v vaš jedilnik in spodbudili “performance” na treningih in regeneracijo.

V primeru, da za hujšanje izberete manj kalorij in več cardio vadbe, bo vaše telo prišlo do točke, ko ne bo več zmoglo kuriti zaloge maščob. Bistveno je, da se hujšanja lotite pametno in s programom, ki vam najbolj ustreza. Z načini, ki so zgoraj opisano lahko šokirate metabolizem in tako spodbudite kurjenje maščob. V samem začetku diete je morda kdaj smiselno znižati vnos kalorij in dodati nekaj cardio vadbe, ampak globlje kot boste v procesu dietiranja, bolj bo smiselno začeti z raznimi oblikami cikliranja. Zavedati se morate, da je načinov ogromno, vi pa bodite dovolj pametni, da se ne zatečete že k prvemu možnemu načinu, ker ni nujno, da je pravi za vas in vaš proces hujšanja.

Za več informacij se lahko obrnete na nas v Invictus fitnesu Izola.