“DETOX”

Napihnjenost, tečnoba, pomanjkanje energije in podobni znaki – v današnjih časih lahko marsikje preberete, da nujno potrebujete “detox”, tukaj pa je nekaj razlogov in dejstev, ki vam bodo pomagali razumeti če je to primerna rešitev za vas.

1. Izguba teže: Za določen čas boste jedli oz. zaužili manjšo količino kalorij, posledično boste izgubili nekaj kilogramov, tovrstna sprememba pa bo blagodejno vplivala tudi na psihično počutje.
V primeru, da “detoksikacijo” razumete kot “odvajanje” od ogljikovih hidratov, boste prav tako izgubili nekaj kilogramov, a bodo hkrati celice izpraznile svoje gorivo in se dehidrirale. Počutili se boste slabo, pozitvno pa je to, da boste ta korak dojeli in razumeli kot del procesa in se iz tega nekaj naučili.

2. Olajšali boste breme in delovanje vašega prebavnega sistema: Le ta v resnici ni bil pod nikakršnim bremenom, ampak ima sedaj, ko se prehranjujete z manjšo in lažjo količino hrane, bistveno manj dela. Kot je za “detox” značilno, se boste več ali manj prehranjevali s hrano v obliki tekočine (ali manj trde hrane), to pa pomeni, da bo skozi črevesje (prebavo) šlo manj “odpadkov”, zato se boste počutili lažje. Trebušna slinavka začne delovati oz. se aktivira ob pitju sokov, čeprav ste v telo vseeno vnesli vse pomembne hranilne snovi, ki jih vaše telo rabi – govorimo o tistih sestavinah, ki jih telo nujno rabi in jih nikakor ne smemo odvzeti iz vsakdanje prehrane (aminokisline in esencialne maščobe). Prav je, da se zavedate, da uživanje naštetih sestavin pomembno vpliva na vsa tkiva, na kožo, lase, nohte. Zagovorniki “detoksacije” vam bodo zagotovili, da se na tak način čistite nečistoče. Celice so podhranjene.

3. Velika verjetnost je, da boste prišparali tako nekaj denarja, kot časa, ker vam ne bo treba kupovati hrane, ki ste jo navajeni kupovati ponavadi, hkrati pa boste najverjetneje morali nakupiti prehranska dopolnila.

4. Vaša koža bo lepša, saj skoraj vsi “detoxi” svetujejo pitje velikih količin vode in tekočine.

5. Zna se zgoditi, da bo ena izmed posledic “detoksikacije” to, da se boste odvadili od ”slabe hrane”, ki ste jo do sedaj redno jedli, kar pomeni, da se boste zato počutili boljše, to pa je zagotovo dobrodošlo.

6. Po tem, ko se boste tako rečeno očistili, vam bo hrana imela boljši okus kot doslej. Gre namreč za to, da ko se boste za določen čas odvadli od hrane, ki ste jo do tedaj jedli redno, vam bo hrana nasploh boljšega okusa. Za tem pa stoji kopica psiholoških razlogov in dejstev.

7. Ena od stvari, ki se jo morate zavedati je ta, da čeprav večina zagovornikov “detoxa” to obljublja, vam “detox” ne bo pomagal pri tem, da bodo vaša jetra ali ledvice bolje ali hitreje delovale kot do sedaj. V tem smislu vas detox ne bo očistil strupov in vsega nabranega v telesu.

Mnenje “zlate sredine” je nekako naslednje: boljše kot, da se lotite konkretnega detoksa je, da se lotite manjših sprememb pri vaši vsakdanji prehrani, ki bodo takšne, da so lahko dosegljive. Ko dosežete in osvojite eno spremembo, se lotite druge – to pa bo pripeljalo do “domino efekta”, ki bo na dolgi rok bistveno boljši kot pa le “detox” za krajši in določen čas.