“ZADNJE LOŽE” 2. DEL

Danes nadaljujemo z drugim delom članka o zadnjih ložah.

Prvo kot prvo je prav, da se vprašamo če treniramo zadnje lože za videz ali za funkcionalnost? Ciljate na eksplozivnost (šprintanje) ali ciljate na mišično rast in obliko? Kaj je vaš cilj?
V kolikor trenirate za funkcionalnost, zagotovo zgubljate velik del treninga za hipertrofijo (mišično rast). S tem mislimo predvsem na to, da se nekateri ljudje osredotočajo le na počepe in mrtve dvige, ignorirajo pa izolacijske vaje. Prav izolacijske vaje nam omogočajo, da ciljamo na določene mišice, prav tako pa nam dovoljujejo, da omenjene mišice treniramo iz različnih kotov in tako izboljšamo določene imperfekcije.

5. Menjujte vaje
Ne držite se le enega in istega treninga, ampak s časom spreminjajte vaje tako, da se trenirana mišica ne bo navadila na eno in isto vadbo.

6. Trenirajte zadnje lože pogosteje
Trening nog nasploh je za večino najtežji, zato se dosti ljudi odloča noge trenirati le enkrat tedensko ali pa trening nog kar izpustijo. Svetujemo vam, da jih trenirate tudi 2x tedensko.

7. Ni vse v moči
Ne preveč časa zgubiti in biti obsedeni z močjo in napredkom moči. Mišica raste tako, da jo zaprav utrudimo, to pa najboljše dosežemo z nižjim bremenom in višjimi ponovitvami, poleg tega pa v trening vključimo tudi vaje za moč. V kolikor se osredotočate samo na moč, zgubljate čas za dejansko rast mišic. Svetujemo vam, da poskusite s tako imenovanimi “drop” serijami, pavziranimi ponovitvami in izometričnimi tehnikami s katerimi boste mišico dodobra utrudili, rast pa bo efektivna.

8. Ne računajte le na počep
Pri počepu bo aktivacija zadnje lože manjša kot pri izolacijskih vajah.

9. Poskusite z izolacijskimi vajami na začetku in koncu treninga
Morda vam pride prav naslednji nasvet: začnite trening s 3 serijami po 10-12 ponovitev na “leg curl” napravi leže, vmes delajte vaje kot so mrtvi dvig, preša, hack počep, izpadni koraki in počepi, trening pa finiširajte s tremi serijami po 20-25 ponovitev na “leg curl” napravi sede.

Spremljajte naše Facebook objave še naprej in obiščite našo spletno stran www.invictusfitnes.si