“VPLIV HORMONOV”

Vsi vemo kako pomemben je spanec za možgane, koliko pa se zaveda vpliva spanca na telo? Čisto na kratko: spanec je za telo bistvenega pomena. Hormoni in spanec vplivajo na zdravje, obnovitev mišic in hujšanje (izgubo maščobe) v zelo veliki meri. Dejstvo je, da ko nekateri sestavljajo razne trening programe, na spanec ne pomislijo, pa bi morali. V kolikor se vadbe in zdravja nasploh držite resno, mora biti dober spanec na vrhu vaših prioritet.

Spanje je zelo pomembno za vitalno sproščanje hormonov in obratno. Pomanjkanje spanca je lahko faktor, ki vpliva na sladkorno bolezen, odvečne kilograme in razne psihične težave. Rutina dobrega in kvalitetnega spanca je za hormonski ritem, ravnovesje in sproščanje le teh bistvenega pomena.

Kvalitetno prehranjevanje, vadba in normalen bioritem so tisti dejavniki na katere morate biti pozorni za dosego dobrega spanca. Dobro prespana noč bo optimizirala hormonsko sproščanje in ojačala cirkadiani ritem (lastnost procesov v živih organizmih, ki se ciklično spreminjajo v odvisnosti od dnevno-nočnega cikla pogojev v njihovem okolju, torej s periodo 24 ur).

Ena od študij je dokazala, da v kolikor redno trenirate (predvsem v jutranjih urah do zgodnjega poldneva), se uporaba anaboličnih hormonov (kot je testosteron) v telesu poveča prav medtem, ko spite. To pomeni, da boste dobro spali noč za nočjo, seveda v kolikor bo vaša rutina vadbe redna. Posledica bo boljša regeneracija, boljša mišična rast, več moči na treningih in boljši rezultati na dolgi rok.
Pozorni bodite na višanje nivojev kortizola v večernih in nočnih urah. Enako velja za vadbo nekaj ur pred spanjem, saj lahko slabo vpliva na spanec. Sončni zahod pošlje telesu signal, da se pripravi na počitek, v kolikor boste počeli ravno obratno, bo vaš spanec slabši. V večernih urah se sprošča melatonin, ki blagodejno vpliva na spanje in kvaliteto spanca. Dober spanec pa prinaša rezultate kot so rast mišičnih tkiv, več energije in tako dalje. Tukaj sta pomembna prolaktin in rastni hormon.

Melatonin: gre za hormon, ki bistveno vpliva na normalo spanca
Grehlin in leptin: gre za hormona, ki sta povezana z apetitom, kvaliteta spanca pa je odvisna od ravnovesja teh dveh hormonov
Kortizol: hormon, ki pošlje signal našemu telesu naj se naspi in naj se prehranjuje
Prolactin in rastni hormon: bistvenega pomena za vadbo in regeneracijo

V kolikor je vaš spanec oz. ritem spanca dober, bodo vaši hormoni delovali efektivno in obratno. Bistveno je, da trdno trenirate, a ne pozabite na dovolj počitka in spanca. Veliko ljudi na to pozablja, žal.

Vabljeni, da še naprej spremljate našo Facebook stran, najdete pa nas tudi na Instagramu in na spletni strani www.invictusfitnes.si