BELJAKOVINE 5. DEL

Ljudje oz. naše telo lahko samo pridela nekatere aminokisline, ostale pa mora dobiti preko hrane. Devet aminokislin, ki jih telo pridela samo od sebe imajo ime in sicer gre za esencialne aminokisline. To so histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenilanin, treonin, tritofan in valin.

Beljakovine, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline so “popolne” beljakovine. Poznamo jih tudi pod imenom “visoko kvalitetne beljakovine” ali “idealne beljakovine.” Gre za beljakovine, ki jih dobimo v mesnih ali mlečnih izdelkih, pa tudi v kvinoji, konopljinih semenih, chia semenih ter v soji. Večina beljakovin pridobljenih iz rastlin ne spadajo pod popolne beljakovine, ker ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin. Gre za fižol, razna zrnja, stročnice in zelenjavo, ki vsebujejo majhne količine beljakovin. Nekatere študije so dokazale, da lahko “nepopolne” beljakovine kombiniramo zato, da dobimo “popolne” beljakovine. Fižol in riž, arašidovo maslo in polnozrnat kruh ter pašto in sir so nekateri primeri kombinacij pridobljenih “popolnih” beljakovin.

Dolga leta je v krogih nutricionistov veljajo prepričanje, da je “nepopolne” beljakovine potrebno jesti skupaj zato, da pride do “popolnih beljakovin”, a je zadnja leta jasno, da ni nujno potrebno enih in drugih beljakovin oz. virov beljakovin zaužiti v istem obroku oz. ob enakem času. V kolikor je vaša prehrana raznolika, ste na dobri poti, da v vaše telo vnesete zadostno količino beljakovin.

Vabljeni k spremljanju objav še naprej.