POMEMBNOST HIDRACIJE

Trenutno smo v sredini poletnega časa, temperature so visoke, mnogi izmed nas pa poleg vsakodnevnih obveznosti in dela tudi redno treniramo. Redna hidracija je tako ali drugače zelo pomembna, v vročih dneh in v kombinaciji z visokimi temperaturami ter vadbo pa je vnos tekočin toliko pomembnejši.

Poleg tega lahko naštejemo tudi primer, da pričnete s shujševalnim programom ali z novo dieto. Nasvet mnogih vam zagotovo pravi, da spijete vsaj 2 do 3 litre vode na dan, malo kdo pa vam pove zakaj je taka navada dobra. Vedeti morate, da v kolikor dejansko upoštevate omenjeni nasvet in ste obenem na tekočem zakaj ga upoštevate, lahko naredi bistveno razliko pri rezultatih, uspešni izgubi maščobe in dieti nasploh.

V Invictusu imamo radi, da so naše stranke ozaveščene in da dobro vedo počnejo, predvsem pa zakaj počnejo in zakaj je zastavljen program tak kot je.

Telo potrebuje vodo, da lahko funkcionira. Naše mišice sestavlja 70% vode, možgani pa kar 80%. V kolikor ste dehidrirani, je splošno znano, da to vpliva tudi na vaš “performance.” Dehidracija pride do izraza preko žeje, suhe kože, zaprtja, utrujenosti in glavobolov, zato je bistveno, da pijete dovolj vode z namenom, da se dehidraciji izognete.

Neizogibno dejstvo je tudi to, da ledvice ne morejo delovati brez zadostne količine vode v telesu. V primeru, da ledvice ne opravljajo svojega dela, se večina snovi, ki se v njih nabira znajde v jetrih. Zakaj je to pomembno? Jetra služijo temu, da metabolizirajo nakopičeno maščobo in jo pretvorijo v energijo za delovanje telesa. Če jetra opravljajo delo ledvic, ne morejo več opravljati svoje primarne funkcije, ki smo jo lihkar opisali – rezultat tega je ta, da jetra metabolizirajo manj maščobe, posledično pa več maščobe ostane v telesu. Jasno?

Dovolj vode pomeni tudi reševanje vsem nam znanega problema, ki mu rečemo “zadrževanje vode v telesu.” Ko telo dobi manj vode, to zazna kot “nevarnost”, posledično pa začne zadrževati vsako kapljo tekočine. Zadrževanje vode prepoznamo po zabuhli koži, otečenih stopalih, nogah in rokah.

Omenimo še lahko to, da ljudje večkrat zamešajo žejo z lakoto. Ko se naslednjič počutite lačni, popijte velik kozarec vode in počakajte nekaj minut – presenečeni boste, da je šlo za žejo, ne pa lakoto.

Dodamo oz. ponovimo lahko še to, da je vnos tekočine izjemnega pomena za delovanje našega telesa – iz tega razloga pa vam pihamo na dušo in vas opozarjamo na pomembnost hidracije.

Bi v teh vročih dneh vseeno radi trenirali, a vam zaradi visokih temperatur manjka motivacije? Morda je vadba v manjši skupini prava rešitev za vas: https://www.invictusfitnes.si/trening-v-manjsih-skupinah-semi-privat/