KAJ IN KAKO PO PRAZNIKIH TER POJEDINAH

Dnevi tega tedna so tisti tipični dnevi, ko se veliko ljudi poskuša vrniti nazaj na normalno prehranjevanje. Nekaj podobnega se zgodi po božičnih praznikih in po poletnem dopustu. Zakaj? Ljudje smo taki, da si za praznike in dopuste privoščimo nekoliko več hrane kot običajno, posledično pa se v dneh, ki sledijo počutimo preveč polne, napihnjene in predvsem brez odgovora na vprašanje “zakaj sem toliko jedel/a.” Naj vas že na začetku pomirimo in iskreno povemo, da nas je takih veliko, saj so prazniki priložnost, da se podružimo z najbližnjimi, hrana pa je nekaj, kar seveda ne sme manjkati. Letos smo zaradi korona virusa sicer ostali doma, druženj je bilo manj, hrane pa pri nekaterih vseeno ni manjkalo. Kako se torej obnašati po dneh prenajedanja in večjih količinah hrane?

1. Pustite pojedine za seboj in se psihično razbremenite

Popolnoma normalno je, da bomo ob praznikih pojedli nekaj več in čeprav lahko ob takih priložnostih pridobimo kakšen kilogram, to vsekakor ni nič takega, kar bi vam lahko pokvarilo motivacijo na dolgi rok. Pustite torej hrano, ki ste jo pojedli za seboj in nadaljujte po poti, ki ste si jo zarisali pred prazniki.

2. Sprehod

Čeprav zaradi korona virusa ne smemo oz. ni priporočljivo pohajati, s čimer se seveda strinjamo, je sprehod en od tistih načinov kako se lahko do neke mere rešimo napihnjenosti, ki nam jo je prinesla praznična izbira obrokov. Glede na situacijo, vam svetujemo, da si sprehod privoščite na vaši parceli v kolikor seveda živite blizu narave oz. v kolikor imate večjo parcelo, sicer pa lahko lažji cardio trening opravite doma. Moramo se prilagoditi situaciji in spoštovati ukrepe, zato pohajanje na javnih površinah ni nekaj, kar vam svetujemo. Kot rečeno lahko cardio vadbo opravite brez večjih težav tudi doma.

3. Voda, razni čaji

Hidracija je tako ali drugače pomembna, brez dvoma pa vam bo prišla toliko bolj prav po praznikih oz. po obdobju večje količine hrane, saj ima hidracija pomemben vpliv na prebavo in splošno počutje. Privoščite si lahko tudi različne čaje, ki blagodejno vplivajo na črevesje. Na tak način boste iz telesa lažje spustili tudi določene snovi, ki so se nabrale ob dnevih, ko je bilo hrane nekoliko več. Poskusite lahko tudi vodo v katero stisnete limono.

4. Poudarek dajte na hrano bogato z vlakninami

Veliko oz. večje količine hrane bodo do neke mere zapackale vašo prebavo, hrana bogata z vlakninami pa skrbi za zdravo črevesje. Naj bodo vaši obroki bogati z vlakninami, torej z zelenjavo in ostalimi hranili.

Nasveti in napotki so torej jasni – ne se preveč obremenjevati s tem kako ste preživeli praznike oz. koliko ste pojedli. Dovolj je že to, da se vrnete na smernice, ki ste jih imeli pred pojedinami, v zelo kratkem času pa se boste spet počutili lažje.