HIDRACIJA IN IZGUBA MAŠČOB

Čeprav se več ali manj vsi zavedamo pomena hidracije in koliko redna hidracija vpliva na delovanje telesa ter na zdravje nasploh, se še vedno najde marsikdo, ki pomen hidracije enostavno ignorira. Če se osredotočimo na številke, lahko povemo, da povprečen posameznik, ki večino dneva presedi, preko dihanja, uriniranja in potenja izloči slabe 3 litre tekočine na dan. Voda je pomemben faktor delovanja našega telesa; vpliva namreč na zmogljivost, retencijo, pa tudi na imunski sistem. Ste vedeli, da telo sestavlja med 50 in 70% tekočine? Omenjeni podatek nam sam po sebi pove kako pomembna je voda za naše zdravje, izgled in počutje.

Vsi procesi, ki se odvijajo v našem telesu, potrebujejo vodo. Naše mišice so sestavljene iz 70% vode, možgani pa iz 80%. Zanimivo je naslednje dejstvo; ko je posameznik dehidriran za 2% svoje telesne teže, drastično izgubi na zmogljivosti. Dehidracijo prepoznamo po žeji, suhi koži, zaprtju, utrujenosti in tudi glavobolih. Zakaj bi si želeli pridi do take faze? Ni razloga, zato je bistveno, da popijete dovolj tekočine na dnevni ravni.

“Zanimivo dejstvo je tudi to, da marsikdo žejo zameša za lakoto, konča se pa tako, da na koncu dneva zaužije več kalorij kot jih potrebuje ali kolikor jih je porabil. Rezultat? Nabiranje odvečnih kilogramov. Zakaj? Le zato, ker ni dovolj hidriran. Nasvet? Če mislite, da ste lačni, sprva popijte nekaj vode, počakajte 15-20 minut in šele če ste še vedno lačni, posežite po hrani. Optimalni in zdravi, seveda.”

Kako povečati uživanje vode?

  • Poskusite tako, da navado pitja vode kombinirate z eno od že obstoječih navad. Ste navajeni jesti 3 obroke dnevno? Navadite se spiti velik kozarec vode ob vsakem obroku, tako boste eno navado povezali z drugo in lažje sledili redni hidraciji.
  • S seboj imejte bidon ali flaško, ki vas bo spominjala na tekočino
  • Dan začnite s kozarcem vode. Tako boste telo že v štartu spodbudili in ga navadili, da potrebuje redno uživanje vode

Ne pozabite na dejstvo, da lahko določeno količino tekočine vase dobite tudi preko hrane. Prav tako ne pozabite na elektrolite, ki so za telo pomembni, zato pa bodite pozorni na zadostno uživanje soli.

Sebastjan Radman,
Lastnik in osebni trener v Invictus trening studiu Izola