OGLJIKOVI HIDRATI – SOVRAŽNIK ALI ZAVEZNIK? 1. DEL

Še sami ne vemo koliko krat smo se z našimi vadečimi pogovarjali o prehrani in tematikah, ki so s hrano povezane. Večkrat se zgodi, da so prav omenjeni ogljikovi hidrati razlog pogovora, mnenja okrog tega pa so različna, zato je prav, da povemo nekaj dejstev.

Ogljikovi hidrati so redko kdaj razlog, da nekomu povzročajo prebavne težave ali recimo napihnjenost. Je pa res, da lahko hidrati povzročajo težave takrat, ko z njimi pretiravamo ali jih brezglavo mešamo in tako povzročimo prebavne težave. Preden ogljikove hidrate izločite iz svoje prehrane, pomislite na možnost, da vam težave povzroča kakšna druga hrana ali kombinacija obeh. Zakaj? Zato, ker hidrati prinašajo mnogo dobrega in škoda bi bilo, da jih kar tako izločimo.

“Čeprav niso najbolj pomembno makrohranilo, obstaja veliko prednosti uživanja ogljikovih hidratov.”

  • Zdravje prebave uredimo tako, da v našo prehrano vključimo zelo pomembne vlaknine. Katero makrohranilo pa vsebuje dobre vlaknine? Prav hidrati. Naštejemo lahko nekatero zelenjavo, polnozrnate izdelke in sadje.
  • Kaj pa porcija ogljikovih hidratov pred spanjem? Vemo, dejali boste: “Zvečer? Ni govora”, a vedeti morate, da vas je mit, ki prepoveduje hidrate po določeni uri popolnoma zavedel. Zakaj? Zato, ker uživanje ogljikovih hidratov sprošča inzulin, le ta pa lahko poveča produkcijo serotonina. Serotonin se bo ob večeru (zaradi manjše dnevne svetlobe v stiku z očmi) pretvoril v melatonin, le ta pa dokazano vpliva na kvaliteten spanec.
  • Okus hrane je tisti zaradi katerega uživate in ponavadi je prav priloga tista, ki naredi razliko. Priloge pa so običajno sestavljene iz vira ogljikovih hidratov. Kaj to pomeni? Če boste v hrani uživali, vam bo programu lažje slediti. Pomislite kaj bi bilo če bi iz prehrane popolnoma izločili hidrate? Težko bi uživali, se družili, posledica pa bi bila nezadovoljstvo. Izbirajte zdrave vire hidratov, seveda.

Nadaljevanje članka si lahko preberete v drugem delu, ki bo na voljo čez nekaj dni.

Sebastjan Radman,
Lastnik in osebni trener v Invictus trening studiu