POTRJENA DEJSTVA O HUJŠANJU 1. DEL

O hujšanju lahko preberemo ogromno. Od različnih diet, načinov prehranjevanja in drastičnih navad, ki so večkrat prej neučinkovite kot učinkovite, do izkušenj ljudi, ki so se kadarkoli lotili s hujšanjem. Skratka – takih in drugačnih člankov je ogromno, izbira je seveda vaša. Danes z vami delimo prvi del članka v katerem bomo našteli potrjena dejstva, ki do neke mere pripomorejo pri hujšanju.

Zeleni čaj

Dokazano je bilo, da uživanje zelenega čaja pospešuje hujšanje. Poleg tega je bogat vir antioksidantov, med katerimi je tudi katekin, ki v kombinaciji z manjšo dozo kofeina (ki ga zeleni čas vsebuje) pospeši kurjenje maščob.

Kava

Tudi kava vsebuje določene antioksidante. Dejstvo pa je, da pospešuje metabolizem, ta učinek pa igra pomembno vlogo pri kurjenju maščob in pri hujšanju.

Voda

Splošno znano je, da je voda najbolj zdrava pijača. Skrbi za hidracijo, prav tako pa pospešuje metabolizem. Dokazano je bilo tudi, da kozarec vode 30 minut pred obrokom vpliva na apetit v takem smislu, da bomo kasneje pojedli manj kot bi sicer.

Hranila z dodanim sladkorjem in procesirani ogljikovi hidrati

Hranila in jedi z dodanim sladkorjem niso le nezdrava, temveč so tudi vir nepotrebnih in dodatnih kalorij, ki lahko hitro vplivajo na to, da se redimo. S tem, ko se take prehrane izogibamo, naredimo nekaj za splošno zdravje, poleg tega pa se znebimo dodatnih kalorij od katerih nimamo kaj dosti oz. praktično nič. Enako velja za procesirane ogljikove hidrate (kruh, pašta), ki so znani po tem, da dvignejo sladkor, posledica pa je želja po večji količini hrane. Seveda je prav, da se prehranjujete z vsemi naravnimi viri hranil in najdete neko “zlato sredino”, le meja normale naj bo prisotna.

Jajca in zajtrk

Mešanica beljakovin in maščob, ki jih vsebujejo jajca dokazano vplivajo na apetit in lakoto v toku dneva. V kolikor vaš zajtrk vsebuje nekaj jajc, boste dalj časa zdržali siti, posledično boste zaužili manj hrane v toku dneva.

Pozornost pri količini hrane

Nekaterim odgovarja štetje kalorij, ki jih zaužijejo preko dneva, drugim pa ne. Dejstvo pa je, da se lahko s takim načinom nekako naučite drugače gledate na velikost porcij in se tako navadite koliko hrane pravzaprav potrebujete v resnici.

S člankom nadaljujemo naslednji teden.