ZAKAJ JE POMEMBNA SOL

Pred kratkim se je v Invictusu med enim od osebnih trenerstev začel zanimiv pogovor na temo prehrane, ki je bistvena tudi za športno aktivne ljudi. Med drugim smo v pogovoru z eno od naših vadečih omenili tudi kako pomembna je sol za delovanje našega telesa in do česa lahko pride v primeru, da soli v prehrani ni dovolj. Iz tega razloga smo se odločili, da napišemo nekaj tudi na to temo – vabljeni k branju.

Veliko lahko preberemo kako nezdravo je v svojo prehrano vključiti preveč soli oz. nasploh uživati tako hrano, ki vsebuje za telo škodljive količine soli, kar seveda in brez dvoma drži, a zanemariti ne smemo niti druge skrajnosti oz. tega, da marsikdo soli ne vključuje v svojo prehrano toliko kot bi jo bilo potrebno.

Sol ima pomembno in ključno vlogo pri vzdrževanju človeškega zdravja. Gre za glavni vir natrijevih in kloridnih ionov v prehrani. Natrij je znan po tem, da je bistven pri živčnem in mišičnem delovanju oz. pri funkciji, ki jo živčevje in mišice opravljajo. Vpleten je tudi pri regulaciji tekočin v telesu, prav tako pa ga ne smemo zanemariti pri kontroli krvnega pritiska in krvnega volumna.

Človek vsakodnevno izgubi nekaj natrija s tem, ko izloča vodo – torej s potenjem in z majhno potrebo. Pomanjkanje in velika izguba natrija lahko pomeni oz. sproži mišične krče, slabost, bruhanje, občutek nemoči, v skrajnih primerih pa tudi telesni šok, ki lahko pripelje do najhujših posledic.

Dosedanje študije so pokazale, da je povprečen in optimalen vnos soli v telo nekje med 3 in 5 grami na dnevni ravni. To seveda ne pomeni 3-5 gramov čiste soli, ker že nekatera hrana sama po sebi vsebuje sol, zato bodite pozorni na to kakšno hrano zaužijete, koliko je v njej soli in koliko soli lahko dodatno uporabite še pri začimbi jedi, ki si jih pripravite.

Pozabiti ne smete niti na to, da v kolikor ste športno aktivni, se toliko več potite, posledično pa izločate večje količine natrija kot kdo drug. Upoštevajte torej vaš način življenja in nikakor ne pozabite na sol. Obenem naj omenimo tudi to, da je preveč soli lahko zelo škodljivo za zdravje. Prevelika količina soli v telesu pomeni, da se v vašem telesu zadržuje tudi več vode, to pa pripelje do višjega krvnega pritiska. Višji kot je krvni pritisk, večja je nevarnost za delovanje srca, arterij, ledvic in možganov.