ČAJ IN REGENERACIJA

Tokrat z vami delimo nekoliko drugačen članek, ki ni nujno povezan s fitnesom kot načinom vadbe, je pa nedvomno lahko poučen tako za športno aktivne, kot za tiste, ki športa niso toliko vajeni. V Invictusu strmimo k temu, da bi ljudje nasploh boljše živeli, zato je prav, da se dotaknemo vsake teme, ki je povezana z zdravim načinom življenja. Dejstvo je, da vsi potrebujemo počitek in kvaliteten spanec, saj je regeneracija telesa bistvenega pomena. Nekatere utrudi delo, druge športna aktivnost, tretje različne obveznosti, vsi pa potrebujemo počitek zato, da vzdržujemo normalne nivoje energije in, da pravzaprav sploh lahko funkcioniramo in opravimo naslednje delo, trening ali obveznost. Ni malo takih, ki imajo s spanjem težave, zato vam bomo v naslednjih vrsticah našteli nekaj čajev, ki vam lahko olajšajo tovrstne težave.

Kot rečeno ima spanec bistven vpliv na splošno zdravje, žal pa okrog 30% ljudi trpi za motnjami spanca. Posledica je kronična utrujenost, slaba volja, neproduktivnost in še marsikaj. Že večkrat je bilo dokazano, da lahko zeliščni čaji pomagajo pri težavah s spanjem in pri pomirjanju nasploh.

Kamilica

Kamilica se že leta uporablja za boj proti raznim vnetjem, pomaga pri anksioznosti in pri težavah s spanjem. Antioksidant z imenom apigenin vpliva na določene možganske receptorje, posledica je zmanjšanje anksioznosti in izboljšanje spanca.

Valerijana

Gre za zelišče, ki pomaga pri anksioznosti, živčnosti in glavobolih. Dobite ga lahko v kapsulah ali v obliki čaja. Znan je tudi po tem, da zmanjšuje nočno prebujanje in krajša čas padca v spanec.

Sivka

Sivka deluje pomirjujoče, poleg tega zmanjšuje utrujenost. V kolikor potrebujete naravno pomirjevalo, je sivka zagotovo prava izbira.

Limonin balzam

Limonin balzam spada v skupino mente. Deluje kot nekakšen naravni sedativ.

Pasijonka

Dobite jo tudi v obliki čaja. Tako kot večina ostalih naštetih zeliš, pomaga pri spanju in anksioznosti.

Lubje magnolije

V kitajski medicini je že dolga leta uporabljeno kot zelišče za težave s črevesjem, zaprtjem nosu in stresom. Danes velja za zelišče proti anksioznosti, lahko pa vpliva tudi na kvaliteto spanca.

Nekatera izmed naštetih zelišč vplivajo na spanec, drugi na trenutke pred spancem oz. na čas, ki ga človek potrebuje za zaspati, tretji pa pomagajo celo pri stresu, anksioznosti in tovrstnih težavah.