LEMAR: “CONA UDOBJA”

Več krat rečem mojim strankam “Pomembno je zapustiti cono udobja”. Kaj je sploh ta cona? To je trenutek, ko nam telo daje prvi znak, da mu nekaj ni lagodno. Lahko se izraža v obliki povišanega srčnega utripa, lahko v obliki pekočega občutka v mišicah, ali utrujenosti. Skratka to je ko ti um prvič reče “mislim da je dovolj”. Zakaj je pomembno priti do tega in vztrajati v “coni” katera nam ni udobna. Tu gre za dva pomembna faktorja. Prvi je fiziološki, drugi pa psihološki.

Pri fizološkem faktorju, ko pridemo do te točke in vztrajamo dalje damo telesu vedeti, da je treba narediti neko spremembo. S tem se bo naše telo adaptiralo, če bo napor reden in intenziven. Pvečalo bo misično maso (če bo dovolj hrane in praivlne zbire). Povečalo bo porabi maščob kot vir energije (zaradi višje intenzivnosti bo potrebno več energije pri treningih). Hormonska slika se bo izboljšala, naše počutje, prebava, itd. Gre za nek normalen pojav kateri je za telo zelo koristen. Brez tega ni prilagoditve. Predstavljajte si, da matematiko iz petega razreda osnovne šole, študirate naslednjih 10 let. Sprva bo težka, pol bo lažje, na koncu ne bo predstavljala več problema kar posledično pripelje do tega da ni več napredka ne glede na koliko časa se jo bomo učili. Tako je za naše telo. Če nam hoja sprva predstavlja oviro, bo po določenem času postala lažja, nato enostavna. Od tu dalje se je telo prilagodilo na ritem hoje in mu ne predstavlja več ovire in če želimo napredek bo potreno povečati intenzivnost. Lahko bo hitrost hoje, lahko hoja v klanec ali pa tek. Zato naslednjič ko telovadite in vam postane težko, dejte “stisnit zobe” in narediti kakšno ponovitev več.

Odvisno je od števila ponovitev oz., časovnih intervalov kdaj boste prišli v to cono. Dobra oporna točka je to, da po končani seriji ste zadihani, torej potrebujete tisto pavzo katera je določena med vadbo. Jaz osebno se držim tega, da ko ne morem več jih lahko sigurno naredim še pet!

V naslednjem članku vam povem še zakaj je pomembno zapustiti cono udobja iz psihološkega vidika.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo. Pišite nam na info@invictusfitnes.si