“ZAJTRK”

Če vam povemo, da boste lažje shujšali in izgubili tistih nekaj kilogramov v kolikor ne boste iz vaše prehrane nekaj odvzeli, ampak dodali.. bi nam verjeli? Svetujemo vam, da poskusite dodati zajtrk kot del vašega vsakodnevnega prehranjevanja. Zakaj? Nekateri izmed vas so na zajtrk že navajeni, sploh če ste športniki – kaj pa ostali? Se pravzaprav zavedate pomembnosti zajtrka? Ameriški žurnal za prehrano in dietetiko je izdal obsežen in širok članek o prednostih in učinkovitosti zajtrka, hkrati pa natančno definira kaj zajtrk pravzaprav je, prav tako pa jasno razloži njegovo vlogo v dnevnem režimu prehrane.

Za vse posameznike, ki zajtrk uživajo redno (starost ni bistvena) je značilno, da imajo višji vnos kalcija, kalija, vlaknin, folne kisline, železa, vitamina A, B-6, C, B-12, tiamina, niacina, riboflavina, magnezija , fosforja in cinka. Eno izmed zanimivih dejstev je, da imajo tisti, ki jejo zajtrk, nižji vnos prehranskih maščob in holesterola. Kar se tiče otrok in mladostnikov pa je dobro vedeti, da imajo višje rezultate testov, izboljšan spomin, pozornost, prisotnost v šoli in splošno razpoloženje, v kolikor je zajtrk del njihovega vsakdana.

Upoštevati pa je treba, da niso vsi zajtrki in vse sestavine zajtrka enake. V tem članku govorimo le o zdravem zajtrku, ki ni sestavljen iz vnaprej pakirane, predelane ali cvrte hrane. Skratka.. zajtrk je zelo pomemben, če ne celo najbolj pomemben obrok v dnevu, pripravite ga tako, da bo hranljiv.