PROBIOTIKI

Kot že rečeno bomo dnevne vsebine v tem obdobju usmerili tudi v splošno in dobro počutje. Gre za vsebine, ki niso nujno vezane na rekreacijo, trening in razne vadbe kot take. Danes bomo pisali o probiotikih, ki v največji meri vplivajo na prebavo, prebava pa vpliva na splošno zdravje, torej hkrati tudi na imunski sistem in odpornost.

Verjetno ste za probiotike že slišali, a jih niste še nikoli uporabili oz. poskusili. Gre za prehranski dodatek, ki vsebuje žive mikroorganizme (bakterije), ki spodbujajo zdravje bakterij v našem črevesju. Kako? Tako, da ne dovolijo rasti nevarnim organizmom, ki bi škodovale črevesju. Poleg tega krepijo črevesno floro in obnavljajo zdrave bakterije po jemanju raznih zdravil ali antiobiotikov. Na kratko in po domače – skrbijo za zdravje našega črevesja in za prebavno ravnovesje.

Nekateri mikroorganizmi, ki jih dobimo v probiotikih, se nahajajo tudi v jedeh in hrani, ki so naravno fermentirana. Razni jogurti, kefir in podobni izdelki. Omenjena hranila vplivajo tudi na zniževanje krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola. V kolikor vaša prehrana ne vsebuje teh izdelkov, razmislite o jemanju probiotikov. Mnogi pa jih kljub uravnovešeni prehrani jemljejo redno. Ni skrivnost, da je zdravje črevesja nekaj najbolj pomembnega.

Probiotike najdemo v različnih oblikah kot so kapsule, tablete, lahko pa tudi v prahu in v kapljicah. Večina mikrobov, ki se nahajajo v probiotikih mora prenesti prebavne encime preden se dokončno znajdejo v debelem črevesju. Probiotiki, ki so v kapsulah, tabletah in raznih jogurtih boljše prenesejo trebušne kisline, zato jih strokovnjaki svetujejo pred probiotiki v drugih oblikah.

Pomembno je, da upoštevamo tudi kvaliteto probiotikov za katere se odločimo. Bistveno je, da od 100 milijonov do 1 milijarde probiotičnih mikroorganizmov pride do črevesja, zato je pomembno, da kupimo izdelek, ki vsebuje vsaj milijardo živih organizmov. Obstajajo različne vrste probiotikov, svetujemo vam, da se pred nakupom posvetujete z zdravnikom ali s farmacevtom, ki vam bo znal svetovati katera oblika pribiotika vam pride v poštev za težavo, ki jo imate oz. kateri probiotik izbrati tudi če bi ga hoteli jemati ob uravnoteženi prehrani.

Vabljeni k spremljanju vsebin še naprej.