“HUJŠANJE SE JE USTAVILO” 2. DEL

Se vam je že zgodilo, da ste pridno trenirali in se držali zdrave prehrane, naenkrat pa se je izguba odvečnih kilogramov ustavila? Na to lahko vpliva nekaj dejavnikov, nikar ne dajajte krivde nase. V treh delih vam bomo razložili kaj botruje temu pojavu, ki je kar pogost. Danes je na vrsti drugi del članka.

Prehrana in hidracija:

Hrana in pijača, ki jo vsakodnevno izbiramo, prinaša našemu telesu gorivo. Zadeva je enostavna – prehranjujte se pravilno in boste “mašina” za hujšanje oz. zdravo vzdrževano težo, prehranjujte se narobe in bo ravno obratno (v veliki večini kljub vadbi). Napačno in nezdravo prehranjevanje ni slabo samo za vaše fizično stanje oz. zdravje, ampak je to način kako vase nabrati še več stresa in anksioznosti ter se posledično slabo počutiti. Procesirana hrana in enostavni sladkorji prinašajo telesu hitro in lahko dostopno energijo, kar je v redu v kolikor se ravno odpravljate na trening, ampak zelo slabo v primeru, da nameravate sedeti in poležavati. Podobna zgodba velja za metabolizem in sicer če zaužijete premalo hrane oz. ne jeste dovolj pogosto, se bo vaš metabolizem upočasnil, kar pomeni manj energije v toku dneva in tudi za samo vadbo, tega pa najbrž ne želimo, ker je za hujšanje in dober trening potrebno veliko energije.

Nasvet je naslednji in enostaven; znebite se sladkanih pijač kot so sadni sokovi in ostale pijače ter se raje odločite za vodo. Voda je najboljša možna rešitev za hidracijo v toku dneva. V primeru, da želite nekaj sladkega, naj bo to v mejah normalen in v času tik pred ali tik po treningu. Ena od možnosti za dobro hidracijo je tudi kokosova voda, ki ima ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje. Pozorni bodite na to, da v jedilnik vključite tudi zadostno količino sadja in zelenjave, čim manj pa naj bo “junk” hrane oz. procesirane hrane. Svetujemo tudi, da pazite na vsem nam znane “snack” obroke, ko si zaželimo čokoladico ali kaj podobnega. Poskusite raje izbrati nesoljene oreščke, ki so energijsko močni, a imajo bistveno manj sladkorjev oz. čokoladice. Dobra posledica tega, da ne izberete klasične čokoladice je tudi ta, da vam ne bo dvignilo sladkorja, kar bi pomenilo dodatno željo po hrani.

Naslednji teden se bomo dotaknili tretjega dela članka.