IMUNSKI SISTEM IN HRANA 1. DEL

V ponedeljek smo z vami delili članek o imunskem sistemu in navadah, ki vplivajo na njegovo delovanje. Danes se bomo osredotočili na prehrano, ki je bistvenega pomena za to, da imunski sistem dobi hranila, ki jih potrebuje. Članek bomo razdelili v dva dela, zato vabljeni, da spremljate naše objave.

Citrusi so živila, ki vsebujejo veliko vitamina C, prav za omenjeni vitamin pa je znano, da vpliva na učinkovitost in delovanje imunskega sistema:

  • grenivke
  • pomaranče
  • mandarine
  • limona
  • limeta

Brokoli:

Je zelenjava polna vitaminov in mineralov. Med drugim vsebuje vitamine A, C in E ter ogromno antioksidantov.

Ingver:

Zmanjšuje vnetna stanja. Svetujemo, da si tanek kolobar ingverja narežete na manjše kose in dodate k čaju ali kar v vodo.

Rdeča paprika:

Vsebuje dvakrat več vitamina C kot ga vsebujejo citrusi. Poleg vpliva na imunski sistem, ima rdeča paprika pozitivno delovanje tudi na kožo.

Česen:
Česen vsebuje alicin. Gre za snov, ki zmanjšuje stanje infekcij, poleg tega pa dobro vpliva tudi na zniževanje pritiska ter strjevanje arterij.

Mandlji:

Vsebujejo veliko vitamin E. Prav vitamin E pa igra pomembno vlogo pri borbi telesa z raznimi prehladi.

Jogurt:

Vitamin D je tisti, ki ga je v jogurtih veliko. Seveda ne svetujemo sadnih jogurtov oz. jogurtov, ki vsebujejo ogromno dodanega sladkorja. Prav pridejo grški, islandski in navaden jogurt, ki jih lahko dodate sadje ali katero drugo bolj zdravo živilo zato, da vse skupaj dobi malce več okusa.

V naslednjih dneh nadaljujemo s člankom.