PROTI STRESU

Ste se kdaj vprašali kaj nam lahko pomaga pri zmanjšanju nivojev stresa?

Rožni koren (rhodiola rosea)

Gre za rastlino, ki raste v Rusiji in Aziji. Velja za adaptogen – naravno in netoksično zelišče, ki stimulira odpornost telesa na stres. Slab spomin, slaba koncentracija in utrujenost so le nekatere težave, ki jih to zelišče lajša. Poleg tega vpliva tudi na anksioznost, stres in razdražljivost.

Melatonin

Gre za naravni hormon, ki uravnava telesni bioritem in cikel spanja ter bujenja. V večernih urah se poviša, v jutranjih pa zniža. Skratka, vpliva na spanec, kar pomeni, da lahko lajša tudi težave s spanjem, ki so posledica stresa.

Glicin

Glicin je aminokislina, ki jo naše telo uporablja za ustvarjanje beljakovin. Pomirjujoče vpliva na možgane in niža oz. uravnava telesno temperaturo. Prava telesna temperatura pomaga pri boljšemu spancu ponoči. Študije so pokazale, da ima glicin vpliv tudi na spominske sposobnosti človeka in na fokus oz. osredotočenost.

Ašvaganda

Gre za indijsko rastlino, ki reducira stresa, anksioznost in depresijo, poleg tega pa niža nivoje kortizola (stresnega hormona, ki se viša v stresnih situacijah).

L-Teanin

Pomaga sprostitvi, niža pa tudi nivoje stresa brez učinka, ki ga imajo ponavadi pomirjevala.

B-Kompleks vitamini

B vitamini pomagaja pri prebavi in metabolizmu nasploh. Blagodejno vplivajo tudi na zdravje srca in možganov. Hrana, ki jo zaužijemo je pretvorjena v energijo tudi hvala vitaminom B. Nižajo stres, višajo pa nivoje energije. Homocistin (ena od sestavin B vitaminov) dokazano niža možnost obolenj črevesja, demence in srčnih bolezni. Stres, anksioznost in nivoji energije so tudi nekaj na kar imajo B vitamini vpliv.