POLETJU PRIMERNA PREHRANA

Kaj je tako posebnega in dobrega v tem, da se je priporočljivo držati oz. izbirati sezonsko hrano? Več okusa kot hrana izven sezone, visoka vsebnost vitaminov, mineralov in ostalih esencialnih hranil. Poleg tega je za hrano izven sezone lahko značilno, da vsebuje določene kemikalije in preservative, ki skrbijo za svežino. Pri sezonski hrani je tako tveganje manjše, saj je sezonska hrana že sama po sebi sveža. Vas zanima katera hrana pride v poštev v času poletja?

  • Melone

Odlične so za želodec, vplivajo tudi na izgubo telesne teže, obenem pa vsebujejo hranila, ki zatirajo visok krvni pritisk o katerem smo pisali včeraj, razne srčne bolezni in manj problematične zdravstvene težave kot je prehlad ali gripa. Uporabimo jih lahko v raznih solatah, smutijih in tako dalje. Polne so kalcija, magnezija, vitamina A, C in folata.

  • Zelišča

Bazilika, meta, rožmarin, timijan, origano, drobnjak, peteršilj, koriander, koper, rukola so le nekatera od teh, ki pridejo poleti zelo prav. Vmešate jih lahko v razne solate, dodate kakšna oreščke in dobite odličen in hranljiv solatni krožnik.

  • Lubenica in sok

Sok lubenice vsebuje okrog 90% vode, kar pomeni, da je odličen za hidracijo. Pomaga pri prebavi in želodcu. Obenem varuje kožo pred oksidativnih stresom.

  • Voda z mento in limono

Odlična kombinacija za čistko jeter, podporo metabolizmu in spodbudo za tiste, ki nimajo lakote.

  • Kumarice

Kumarice so polne vode in vlaknin, torej odlične za hidracijo in metabolizem ter prebavo. Dajejo občutek svežine, v kombinaciji z ostalo sezonsko zelenjavo pa so dobra izbira za poletno solato.

  • Zelenjava

Bučke, kumarice, redkev, podolgovate paprike, korenje, česen, pesa in tako dalje. Spisek poletne sezonske zelenjave je dolg, le najdte sebi primerno.