VISOK KRVNI PRITISK

V kolikor imate opravka z visokim krvnim pritiskom, lahko že z nekaj spremembami izboljšate stanje. Seveda je ob tem potrebno upoštevati mnenje in navodila zdravnika, dejstvo pa je, da lahko že nekatere navade pripomorejo k boljšem stanju. V primeru, da vas je strah oz. da ni še nujno jemati zdravila, poskusite z naslednjimi koraki.

  • Izgubite kakšen kilogram

V kolikor imate odvečne kilograme in težave s težo, je prav vedeti, da prav odvečna maščoba in prekomerna telesna teža vplivata tudi na visok krvni pritisk. Poskusite z bolj zdravim načinom življenje in izgubite nekaj kilogramov.

  • Rekreacija

Gibanje, trening, rekreacija, vadba.. kakorkoli, že 30 minut dnevne rekreacije lahko zniža prekomerni krvni pritisk. Poleg tega se boste boljše počutili, lažje shujšali in v vaš vsakdan dodali dobro in zdravo navado.

  • Zdrava in predvsem uravnotežena prehrana

Hrana bogata s polnozrnatimi živili, sadjem, zelenjavo in mlečnimi izdelki z nizko vsebnostjo maščob tudi lahko pripomore k normalnemu krvnemu tlaku. Vsekakor je prav, da je vaša prehrana uravnotežena in zdrava. Bodite pametni, ko kupujete in redno pregledujte sestavine hrane. Pozorni bodite na vsebnost soli v vaši prehrani, saj je prav sol lahko velik krivec za visok oz. povišan krvni tlak.

  • Pazite na alkohol

Količina alkohola naj bo zmerna. V kolikor spijete pijačo na dan, lahko to v nekaterih primerih celo zniža krvni pritisk, vsekakor pa je tu pomembno za kakšno pijačo gre in kakšna je količina. Bodite previdni in pametni.

  • Kajenje

Najbrž ni potrebno posebno ponavljati koliko negativnih posledic lahko ima kajenje, ena izmed posledic pa je tudi visok krvni pritisk. Če se le da prenehajte ali vsaj razmislite o tem, da znižate kajenje.

  • Kava oz. kofein

V kolikor redno pijete kavo, kava kot taka nima veliko vpliva na krvni pritisk. Če pa kavo spijete vsake toliko, lahko precej vpliva na višino krvnega pritiska. Bodite previdni.

  • Stres

Kratkotrajni stres je del vsakdana vseh izmed nas, dolgoročni pa lahko pripelje do kroničnega stresa in posledično do takih in drugačnih težav. Krvni pritisk je le ena izmed teh. Dokler imate možnost, delajte na tem, da v vašem življenju ni veliko stresnih situacij. Poiščite si navade, ki vas razvedrijo in se tako sproti losajte stresa.

  • Domača kontrola

Kupite si merilce krvnega tlaka in dnevno spremljate vaše stanje. Tako boste imeli pod kontrolo nihanje in spremembe pritiska in boste lažje videli kaj vam škodi in kaj ne.