POMEN BELJAKOVIN

Ste se kdaj vprašali o globljem pomenu makrohranil? Recimo beljakovin in zakaj so le te za nas tako pomembne? Beljakovine niso le eden ključnih gradnikov človeškega telesa, ampak veliko več. Organi, vezivna tkiva, mišičevje in okostje imajo nekaj skupnega – vsi so sestavljeni iz beljakovin oz. določenih aminokislin, ki skrbijo za celo vrsto pomembnih funkcij v našem telesu. Omenimo lahko še to, da so osnovni in sestavni del nesteroidnih hormonov, encimov, imuskih kemikalij in transportnih beljakovin. Trenutno je čas dopustov, počitnic, čas potovanj in čas, ko prehrana običajno ni najbolj uravnotežena. Ravno v tem času je pametno razumeti kako pomembne so beljakovine.

Že zgoraj omenjena dejstva nam dajo vedeti nekaj bistvenega – brez beljakovin enostavno ne gre. V nasprotuju z drugima dvema makrohraniloma (ogljikovi hidrati in maščobe), je telo odvisno od zunanjega vnosa beljakovin z namenom zagotavljanja zadostne količine raznovrstnih aminokislin, ki jih potrebujemo za normalno delovanje skorajda vseh procesov v našem telesu. Podrobneje: esencialne aminokisline so tiste, ki jih naše telo v nobenem primeru ne more proizvajati samo od sebe, zato smo odvisni od zunanjega vnosa (preko hrane) – reden vnos beljakovin je torej ključnega pomena za naše delovanje.

Za lažje razumevanje pomembnosti beljakovin si aminokisline lahko predstavljate kot recimo “vodo”, ki mora biti v stalnem dotoku zato, da bi zadrževali poln umivalnik brez tesnila, ki preprečuje odtok vode. Edini način je torej konstanten dotok vode v umivalnik oz. v tem primeru aminokislin v telo.

Podobno deluje vzdrževanje aminokislinskega “bazena” v plazmi. V kolikor bi bil dnevni vnos nižji od dnevne porabe in razgradnje aminokislin (beljakovin), bi se telo pričelo obnašati “kanibalistično” in bi jemalo iz obstoječih encimov in strukturnih aminokislin (iz mišičevja recimo). V primeru, da takšno stanje traja dovolj dolgo, bo naše telo pričelo izklapljati vitalne funkcije. Vsa ta dejstva kažejo na to kako pomembne so beljakovine in kako pomemben je vnos beljakovin preko hrane.

Veliko prehranskih strokovnjakov priporoča višji vnos beljakovin preko dneva, ki je relativno enakomerno porazdeljen čez cel dan, da lahko konstantno zagotovimo poln aminokislinski bazen v plazmi in s tem brezhibno delovanje našega telesa. Priporočljivo je zaužiti med 1,6 in 2,2g beljakovin za vsak kilogram telesne teže dnevno.

Priporočilo za vas je naslednje:

  • vsaj 4 obroke dnevno, ki vsebujejo kvaliteten vir beljakovin
  • izbirajte med različnimi vrstami mesa, rib, morskih sadežev, jajc in mlečnih izdelkov. Za tiste, ki se prehranjujete po načelih veganske ali vegetarijanske prehrane boste temu primerno izbrali druge vire, ki pa naj med seboj čim bolj varirajo
  • 1 porcija beljakovin (npr. mesa) za ženske naj bo velikosti ene dlani, za moškega pa dveh dlani
  • hrano začinite tako, da jo boste z veseljem pojedli
  • če ne morete zaužiti zadostne količine beljakovin iz prave hrane, si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili, vendar smo mnenja, da ima prava hrana vedno prednost