ZDRAVE KOSTI 1. DEL

Zdrave kosti so zelo pomembne. Minerali se v kosti nabirajo med odraščanjem, puberteto in zgodnjo fazo odraslega življenja. Okrog tridesetega leta starosti dosežemo vrhunec gostote kosi, v kolikor v teh letih ne dosežete dovolj gostote kosti, boste v naslednjih fazah in letih življenja nagnjeni k večji možnosti poškodb kosti, ki bodo bolj krhke. V pomoč so vam lahko določene spremembe življenjskega sloga, ki pripomorejo k zdravju kosti. V naslednjih dveh delih članka bomo našteli in opisali nekaj točk.

Zelenjava

Zelenjava je odlična za zdravje kosti, ker vsebuje velike količine vitamina C, le ta pa stimulira produkcijo celic, ki so gradniki kosti. Antioksidantni efekt vitamina C pa pripomore k varovanju kosti pred poškodbami. Gostota kosti je tudi odvisna od zelenjave, ker vsebuje minerale, ki pri procesu gradnje gostote kosti zelo dobro sodelujejo.

Vadba za moč in vadba z obremenitvijo

Vadba z obremenitvijo oz. trening z utežmi lahko bistveno pripomore pri izgradnji in ohranitvi gostote kosti. Vadba z utežmi spodbuja tvorbo “novih kosti” oz. kostnih celic. Obremenitev torej pripomore k izgradnji kosti, pri gostoti kosti in pri velikosti kosti, poleg tega pripomore pri nižanju vnetnih stanj kar se tiče kosti. Take vrste vadba pomaga tudi pri ohranjanju kosti in njihove gostote.

Dovolj beljakovin

Ste vedeli, da je 50% kosti narejenih oz. sestavljenih iz beljakovin? Nizko uživanje beljakovin pomeni nižjo absorpcijo kalcija v telesu, kar pomeni možnost za manjšo gradnjo kosti. Obstajajo pa tudi pomisleki, da diete z visoko vsebnostjo beljakovin izločajo kalcij iz kosti in tako preprečile povečano kislost v krvi. Nizka vsebnost beljakovin torej lahko pripomore k izgubljanju gostote kosti, visoka vsebnost beljakovin pa pripomore pri ohranjanju kosti.

Hrana z visoko vsebnostjo kalcija

Kalcij je mineral, ki je najbolj pomemben za kosti. Stare celice v kosteh propadajo, zamenjajo pa jih nove, v tem procesu pa je izjemno pomemben prav kalcij. Najboljše je, da hrano z visoko vsebnostjo kalcija razporedite preko celega dne, tako bo tudi absorbcija boljša.

Vitamin D in vitamin K

Gre za vitamina, ki sta izredno pomembna pri zdravju kosti, saj varujeta pred osteopenijo, osteoporozo in pred ostalimi boleznimi. Študije so dokazale, da so ljudje z manjšo količino vitamina D imeli manjšo gostoto kosti kot tisti, ki imajo mero vitamina D zadostno. Vitamin K pa igra pomembno vlogo pri beljakovini, ki je bistvena pri izgradnji kosti.