BELJAKOVINE 4. DEL

V naslednjih tednih se bomo oz. smo se že lotili tematike, ki je za marsikoga že “prežvečena”, a se nam zdi prav, da so ljudje ozaveščeni o makrohranilih in prehrani nasploh, sploh pa o beljakovinah. Začeli bomo z osnovami oz. kaj beljakovine pravzaprav so, v naslednjih tednih pa se bomo potrudili opisati tudi nekaj podrobnosti. Sledite našim objavam, vabljeni. Prejšnji teden smo obravnavali vire beljakovin, danes pa bomo našteli koliko beljakovin vsebujejo najbolj poznana beljakovinska živila.

Vrednosti so okvirne in veljajo za 100 gramov izdelka:

– Goveji “stake” (25 gramov beljakovin)
– Goveje mleto meso (15-18 gramov beljakovin)
– Svinjski zrezki (24 gramov beljakovin)
– Piščančja prsa (23 gramov beljakovin)
– Puranja prsa (24 gramov beljakovin)
– Losos (20 gramov beljakovin)
– Tuna (24 gramov beljakovin)

– Grški jogurt (okrog 10 gramov beljakovin)
– “Cottage” sir (11 gramov beljakovin)
– Jajca (6 gramov beljakovin)
– Mleko (8 gramov beljakovin)

– Sardine ali tuna v konzervi (okrog 22 gramov)
– Fižol (20 gramov beljakovin)
– Leča (9 gramov beljakovin)
– Arašidovo maslo (25 gramov beljakovin)
– Razni oreščki (okrog 20 gramov)
– Kvinoja (14 gramov beljakovin)
– Zelena soja (11 gramov)
– Soja (34 gramov beljakovin)

Naslednji teden nas čaka še peti del članka, vabljeni k branju.