BELJAKOVINE 3. DEL

V naslednjih tednih se bomo oz. smo se že lotili tematike, ki je za marsikoga že “prežvečena”, a se nam zdi prav, da so ljudje ozaveščeni o makrohranilih in prehrani nasploh, sploh pa o beljakovinah. Začeli bomo z osnovami oz. kaj beljakovine pravzaprav so, v naslednjih tednih pa se bomo potrudili opisati tudi nekaj podrobnosti. Sledite našim objavam, vabljeni. Prejšnji teden smo obravnavali temo koliko beljakovin človeško telo sploh potrebuje, danes pa bomo našteli vire beljakovin, predvsem tiste manj znane.

Vse jedi/hranila, ki so oz. so pripravljene iz mesa (tako rdečega, kot belega), morskih živali in sadežev, fižola in graha, jajc, procesiranih sojinih izdelkov ter raznih oreščkov in semen, spadajo pod beljakovine. Večina ljudi ve kaj beljakovine so, malo pa je tistih, ki kvalitetno in pametno izbirajo vire.

Poleg beljakovin živalskega izvora (torej večinoma mesa), poznamo še alternativne vire kot so soja, konoplja in sirotka. Gre za lastno izbiro oz. kaj vam najbolj odgovarja. V primeru sirotke je znano, da zelo dobro vpliva na gradnjo in regeneracijo mišic, zato veliko ljudi izbere razne sirotkine napitke. Kot rečeno, gre za lastno presojo.
Sirotka je izdelek pridobljen iz sira, kar pomeni, da ni veganski. Večinoma sirotko najdemo v beljakovinskih napitkih oz. praških, vsebuje pa okrog 20 gramov beljakovin na povprečno porcijo.

Konopljine beljakovine pridobivajo iz rastline konoplje, le ta pa ne vsebuje THC-ja (ki je psihoaktiven), torej brez skrbi. Konopljo lahko dobite v obliki semen, prahu ali mleka. Govorimo o okrog 5 gramih beljakovin na čajno žličko konopljinih semen, 5 gramih beljakovin na merico praha iz konoplje in 5 gramih beljakovin na šalico konopljinega mleka.

Sojine beljakovine pridobivajo iz soje in je na voljo v različnih izdelkih – mleko, tofu, različni nadomestki mesa, moka, olje, tempe, itd. Zadnja leta smo lahko veliko prebrali o slabih lastnosti soje, študije pa nekako izbijajo dokaze, da naj bi bila soja škodljiva. Svetujemo vam, da se pozanimate in po pameti/lastni presoji izbere vir, ki vam najbolj odgovarja. Veliko člankov je bilo napisanih tudi na temo, da znanstveniki svetujejo uživanje soje iz čisith virov kot je “edemame”, ker naj bi procesirani viri bili manj zdravi.

Virov beljakovin je torej ogromno, na vas pa je, da izberete tiste, ki vam najbolj odgovarjajo. Svetujemo vam, da se pozanimate tudi o aminokislinski sestavi vira beljakovin, ki ga izberete, saj se med seboj razlikujejo v tem, da imajo nekateri viri beljakovin bolj popolno aminokislinsko sestavo od ostalih.