MARTINA: “MAŠČOBE”

Večino časa poslušamo kako so maščobe in maščobne kisline škodljive. Pa so res?
Po priporočilih naj bi maščobe pokrivale cca 30% dnevnih energijskih potreb.
Od teh 30% se priporoča, da naj ne bo več kot 10% na račun nasičenih maščobnih kislin, ostalo pa iz nenasičenih maščobnih kislin.

Med nenasičenimi maščobnimi kislinami imajo pomembno mesto Omega 3, ki so pomembne za normalno delovanje organizma, celičnih funkcij in protivnetnih procesov, obenem zagotavljajo izhodišče za proizvodnjo hormonov. Prav tako se vežejo na receptorje v celicah, ki urejajo genske funkcije.

Obstajajo 3 vrste Omega 3 maščobnih kislin :
~ EPA (eikozapentanojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina), ki jih večinoma najdemo v ribah, zato jih dosti krat poimenujejo morske omega 3
~ ALA (alfa-linolenska kislina), ki je najpogostjša Omega 3 maščobna kislina, ki jo najdemo v rastlinskih oljih, oreščkih, lanenih semenih, itd.
Človeško telo nasploh uporablja ALA za energijo, pretvorba ALA v EPA in DHA pa je omejena.
Priporočeni dnevni vnos je med 250-500 miligramov.

Na tej točki je potrebno poudariti še eno pomembno funkcijo Omega 3 maščobnih kislin.
Imajo velik vpliv na srce in ožilje. Pomagajo pri enakomernem bitju, dokazano znižujejo krvni tlak, izboljšajo delovanje žil, pri višjih odmerkih znižajo trigliceride in lajšajo vnetja.

Izredno pomembno vlogo imajo tudi v nosečnosti, saj pomagajo k pravilnemu razvoju ploda, priporočljivo pa je jemanje tudi za doječe matere.

Poleg uravnovešene prehrane svetujemo jemanje kakovostnih Omega 3.
Za vse nadaljne informacije in pomoč pa sem vam vedno na voljo!

Martina Homjak,
Osebna trenerka v Invictus fitnesu Izola