“ZAKAJ SE JE HUJŠANJE USTAVILO” 3. DEL

Danes z vami delimo tretji del članka, ki se dotika hujšanja in sicer kaj storiti v primeru, ko se hujšanje ustavi. V prvih dveh delih, ki si jih lahko preberete med našimi starejšimi objavami, smo pisali o spanju, stresu, prehrani in hidraciji, danes pa se bomo dotaknili rutine oz. spremembe rutine, ki vpliva na napredek.

Imeti isti trening program teden za tednom vas lahko pripelje do stagniranja, posledično vaši rezultati ne bodo tako dobri kot bi lahko bili, čeprav vseeno vlagate čas in trud v vadbo. Zakaj? Zato, ker se telo navadi na ene in iste vaje, učinek pa zaradi tega ni več isti. Telo se navadi na vaje, zahtevnost in rutino ter se adaptira na en in isti krog treninga, zato tudi ne potrebuje več toliko energije kot pred časom, rezultat pa je lahko to, da se hujšanje ustavi. Res je, da vam lahko tak način pomaga pri športu kot je tek, sigurno pa ne pri poti, ki ima kot cilj hujšanje. V kolikor se telo adaptira in z vsakim treningom porabi manj energije, hujšanje ne bo več efektivno, lahko pa se zaradi tega tudi vi naveličate določene vadbe. Skratka.. menjujte rutino.

Svetujemo vam, da redno spreminjate trening rutino. Idealna možnost je ta, da imate osebnega trenerja, ki bo redno spremljal vaš napredek in vam program urejal glede na to kako napredujete. S takim načinom boste tudi bolj motivirani, saj vas bo vsake toliko časa čakal nov program, vi pa se ga boste z veseljem lotili, ker ne bo del neke dolgočasne rutine. Tak način prinese tudi to, da se telo ne bo navadilo na ene in iste vaje in intenzivnost. Porabilo bo več energije, kurili pa boste enostavno več. Tek, dvig uteži, kolesarjenje, hoja, plavanje.. karkoli, bistveno je, da menjujete in eksperimentirate. Ne čakati, da se hujšanje ustavi, začnite vsake toliko s spreminjanjem programa in rezultati bodo dolgoročni.

Vabljeni, da spremljate naše Facebook objave še naprej.