“ZDRAVA HRANA IN HUJŠANJE”

Odločite se, da je čas za se spraviti v red in formo, sledi vpis v fitnes, praznjenje omar z nezdravo hrano in obisk trgovine zato, da si naredite zalogo živil za katera ste prepričani, da vam bodo pomagala na poti do boljše postave. Ni težko izbrati zdravo hrano, je tako? Polnozrnata pašta, nekaj sadja, jogurti z manj maščobe, zelenjava, riž, jajca, file ribe in puranja ali piščančja prsa. Vse našteto zgleda in deluje zelo zdravo, ne? Zakaj pa imate na začetku takega prehranjevanja izgubo teže, naenkrat pa se vse skupaj ustavi? Na tej točki se zadaneta pojma “zdravo prehranjevanje” in “prehranjevanje z namenom hujšanja”.

Veliko vlogo igrajo kombinacije (kaj gre s čim) in kdaj omenjene jedi oz. živila zaužijete. Bistven razlog za nabiranje maščob okoli trebuha je slaba časovna odločitev kdaj izberete obrok, ki je bogat z ogljikovimi hidrati (kruh, riž, pašta, kosmiči in tako dalje).

V naslednjih vrsticah bomo našteli nekaj napotkov kako zdravo prehranjevanje spremeniti tudi v hujšanje.

  • Dan začnite z beljakovinskim obrokom – to kar zaužijete zjutraj na nek način vpliva na to kar boste jedli preostanek dneva. Svetujemo vam zajtrk na bazi jajc in zelenjave ali pa mesa in zelenjave.
  • Obroki, ki jih boste zaužili v času do treninga naj ne vsebujejo hidratov kot so riž, pašta, krompir ali sadje. Vsak obrok do treninga naj vsebuje kvalitetne beljakovine (meso, ribe), zelenjavo in zdrave ter esencialne maščobe (olivno olje, avokado, razni oreščki).
  • Hidrati naj bodo v planu po treningu zato, da pridobite nazaj energijo, ki ste jo porabili na treningu. Izjema je lahko ta, da nujno potrebujete energijo za opraviti trening, v takem primeru naj zadnji obrok pred treningom vsebuje nekaj ogljikovih hidratov.
  • Izogibajte se kombinaciji esencialnih maščob (olivno olje, oreščki in tako dalje) z ogljikovimi hidrati. Hidrati namreč stimulirajo sproščanje inzulina, ki je znan po tem, da je “storage hormone”, torej hormon, ki igra pomembno vlogo pri shranjevanju zalog. To pomeni, da v kolikor zaužijete maščobe, ko je inzulin visok, obstaja velika verjetnost, da se bodo te maščobe dejansko shranile kot maščobe oz. “špeh.”

V kolikor ste v iskanju strokovne pomoči, obiščite našo spletno stran www.invictus-studio.si