FILIP: “TEŽAVE S HRBTENICO”

Vedno več je primerov ljudi, ki imajo težave s hrbtenico. Zelo pogosti so primeri hernij in spondiloz ter skolioz. Zakaj je temu tako?

Razlog je način vsakdanjega življenja, ki nas sili v določene telesne položaje tako v službi in doma, kot tudi v avtu. Posledice oz. težave s hrbtenico lahko izboljšamo predvsem tako, da spremenimo držo in začnemo krepiti mišice. Veliko krat se ne zavedamo, da smo v napačni drži, ki ustvarja pritisk na hrbtenico in s časom prinese posledice oz. kar poškodbe. Zelo pogosta je sklonjena drža naprej ali nepravilno sedenje ter spanje, ki lahko na hrbtenico bistveno vplivajo. Bolečine lahko odpravimo tako, da opazujemo položaje, ki nam škodijo ter jih počasi in zavestno “eleminiramo” iz vsakdana. Pomembno je držati telo v nevtralni anatomski drži, saj je hrbtenica v tistem položaju najmočnejša. Jačanje muskulature celotnega telesa bo prineslo tudi izboljšanje drže in pomagalo k odpravljanju težav, saj obstaja veliko primerov ljudi, ki ima težave s hrbtenico kljub močnemu hrbtu. Težave je potrebno poiskati tudi drugje. Nasvet, ki vam ga dajem je naslednji – bodite pozorni na dejavnike, ki vplivajo na vsakdanjo držo in nikar ne ignorirajte pomena močne hrbtenice.

V kolikor potrebuješ nasvet ali osebno trenerstvo, mi lahko pišeš na filip@invictusfitnes.si ali na info@invictusfitnes.si

Filip Pačarić,
Osebni trener v Invictus fitnesu Izola