“EKSTENZIJA, POČEP ALI PREŠA?”

Radi trenirate noge, a vam je ena izmed najbolj klasičnih vaj in sicer nožna ekstenzija že monotona? Iščete alternativo, ki bi omenjeno vajo zamenjala oz. jo vsake toliko nadomestila? Za vas imamo idejo.

Za trening sprednje stegenske mišice obstaja kar nekaj dobrih in zelo učinkovitih vaj, počepi pa so brez pomisleka “vaja vseh vaj”, predvsem kar se tiče sprednje stegenske mišice. V kolikor imate težave s koleni, vam svetujemo, da se najprej obrnete na zdravnika/specialista, ki bo ocenil ali imate poškodbo. Šele za tem se lahko mirne vesti lotite vadbe in tako preprečite, da pride do kakšne težave in neprijetnosti.

Prepričanje, da pri počepu treniramo le noge, je napačna. Ob izvajanju počepa deluje celo telo, če pa gledamo samo aktivnost sprednje stegenske mišice, boljše vaje praktično ni.

Sebastjan Radman

Za vas imamo nekaj nasvetov:

  • za večjo aktivnost “vastus medialisa” (notranje glave) delajte počepe s širšo postavitvijo nog
  • za večjo aktivnost “vastus lateralisa” (zunanje glave) delajte počepe z ožjo postavitvijo nog

V primeru, da vam preša (ki je sicer izredno učinkovita vaja za trening nog) ne odgovarja, je smotrno poiskati vzrok za to – zelo možno je, da vam nagaja postavitev nog, ki za izvajanje tovrstne vaje ni optimalna. Drugi razlog je lahko ta, da imate ob ležanju na preši noge postavljene previsoko, posledično dvigujete boke ob potisku, to pa lahko povzroča bolečine v spodnjem delu hrbta – križu. Še en izmed razlogov je lahko tudi ta, da prešo tik pred potiskom dobesedno “odbijete” nazaj, zato je obremenitev kolen bistveno večja, kar vsekakor ni v redu (v tem primeru poizkusite s sekundno pavzo v spodnji poziciji, kjer držite mišico maksimalno napeto). Morda zaklepate kolena v zgornji poziciji, kar dodobra poveča pritisk na kolenski sklep in tako povzroča neprijetne bolečine. To so klasične napake na katere je vredno biti pozoren.

V primeru, da iščete dobro alternativo za prešo, izbirajte med vajami kot so izpadni korak v počepu, enonožni dvig na box (škatlo), poševni (hack) počep, enonožna preša (v kolikor vam bolj odgovarja), počep z uporabo sissy klopce itd. Veliko variacij obstaja – vaša naloge je, da zase najdete vajo, ki ne povzroča bolečin v kolenu.

Če potrebujete pomoč, nas obiščite v Invictusu, ali pa nam pišite na info@invictusfitnes.si