“MASLENI PIŠČANEC”

Tokrat z vami delimo idejo za nedeljsko kosilo in sicer “butter chicken”, ki je med drugim ena izmed tipičnih indijskih jedi. Ime je enostavno in samo po sebi ne pove kaj dosti, a verjemite, da gre za zelo okusno in pekočo jed, ki si jo lahko zlahka pripravite sami.

Za porcijo dveh oseb potrebujemo:
– 400 g piščanca
– 500 g pelatov (lahko tudi več)
– 50 g masla
– 1 manjšo čebulo
– 1 strok česna
– curry
– ingver
– kardamon v prahu (ni nujno)
– cimet
– poper
– sol
– 100 ml sladke smetane (po okusu).

Kako se lotiti priprave:
piščanca spečite na maslu in sicer z večjimi kosi mesa ali pa lahko narežete na manjše koščke (ker so bolj mastna, so zelo dobra tudi že razkoščičena piščančja bedra). Ko je meso pripravljeno, ponev odložite na stran.

Priprava omake: drobno sesekljajte čebulo in jo prepražite na preostanku masla, dodajte sesekljan česen ter začimbe. Če uporabljate navadni (rumeni curry), dodajte še 2 čajni žlički curryja (po okusu tudi več) ter 2 žlički rdeče paprike, malo ingverja in cimeta (vsakega pribižno polovico čajne žličke) ter ščep kardamona (ni nujno). Obstajajo že pripravljene mešanice rdečega curryja, ki že vsebujejo rdečo paprika, ingver, cimet, … zaradi česar vam teh začimb ni treba posebej dodati. Na hitro prepražite in dodajte paradižnik, sol in poper (po okusu). Če želite močenjši – bolj pekoči curry, dodajte še malo čilija. Zmanjšajte temperaturo in pustite, da se nekaj minut kuha. Nato dodajte kose (koščke) piščanca in kuhajte še nekaj minut.

K pravi omaki za butter chicken se doda še nekaj sladke smetane, vendar je omaka odlična tudi brez tega. Vsekakor bodite pri uprabi smetane pozorni, da uporabljate takšno, ki ne vsebuje stabilizatorja karagenana, ki je nevaren za zdravje (npr. sladka smetana Ljubljanskih mlekarn ga ne vsebuje). Namesto smetane lahko dodate tudi jogurt ali kislo smetano, vendar bo jed imela manj sladkast okus.

Tradicionalno se curry postreže skupaj z basmati rižem, če pa pazite na vnos ogljikovih hidratov, pa lahko namesto le-tega uporabite kuhano zelenjavo ali pa pripravite cvetačni pire.

Dober tek. 😊