MAŠČOBE 4. DEL

Četrti del članka o maščobah zajema podroben pogled na omega-3 maščobe.

Omega-3 maščobe spadajo med polinenasičene maščobe in so še posebaj blagodejne za zdravje nasploh. Obstajajo tri vrste omega-3 maščob in sicer EPA in DHA, ki jih dobimo v ribah in algah, imajo pa največ dobrih značilnosti. Tukaj so še ALA, ki pa jih najdemo v rastlinah, imajo pa nekoliko manj dobrih učinkov in lastnosti. Naše telo pa v določeni meri ALA maščobe spremeni v EPA in DHA.

Razne raziskave so skozi leta dokazale, da prehrana bogata z omega-3 maščobami prinaša naslednje učinke:

  • zmanjšuje simptome depresije, hiperaktivnosti in bipolarne motnje
  • varuje pred izgubo spomina in pred demenco
  • zmanjšuje možnost srčnega zastoja in udara
  • zmanjšuje oz. preprečuje vnetna stanja
  • lajša artritis, bolečine v sklepih in vnetna stanja kože
  • pomaga pri zdravi nosečnosti
  • niža nivoje utrujenosti
  • osvežuje spomin in ravnovesje počutja

Viri omega-3 maščob:

  • losos
  • sardine
  • sardele
  • haringa
  • skuša
  • morske alge (visoka vsebnost EPA in DHA)
  • jajca (manjša vsebnost DHA)
  • lanena semena in olje
  • chia semena
  • kanola in sojino olje
  • orehi
  • majoneza (z njo ni potrebno pretiravati)
  • fižol
  • brstični ohrovt
  • zelje
  • špinača

Naše mnenje je, da bi vsak moral paziti na zadosten vnos omega-3 maščob preko uravnotežene prehrane.