Četrti del članka o maščobah zajema podroben pogled na omega-3 maščobe.
Omega-3 maščobe spadajo med polinenasičene maščobe in so še posebaj blagodejne za zdravje nasploh. Obstajajo tri vrste omega-3 maščob in sicer EPA in DHA, ki jih dobimo v ribah in algah, imajo pa največ dobrih značilnosti. Tukaj so še ALA, ki pa jih najdemo v rastlinah, imajo pa nekoliko manj dobrih učinkov in lastnosti. Naše telo pa v določeni meri ALA maščobe spremeni v EPA in DHA.
Razne raziskave so skozi leta dokazale, da prehrana bogata z omega-3 maščobami prinaša naslednje učinke:
- zmanjšuje simptome depresije, hiperaktivnosti in bipolarne motnje
- varuje pred izgubo spomina in pred demenco
- zmanjšuje možnost srčnega zastoja in udara
- zmanjšuje oz. preprečuje vnetna stanja
- lajša artritis, bolečine v sklepih in vnetna stanja kože
- pomaga pri zdravi nosečnosti
- niža nivoje utrujenosti
- osvežuje spomin in ravnovesje počutja
Viri omega-3 maščob:
- losos
- sardine
- sardele
- haringa
- skuša
- morske alge (visoka vsebnost EPA in DHA)
- jajca (manjša vsebnost DHA)
- lanena semena in olje
- chia semena
- kanola in sojino olje
- orehi
- majoneza (z njo ni potrebno pretiravati)
- fižol
- brstični ohrovt
- zelje
- špinača
Naše mnenje je, da bi vsak moral paziti na zadosten vnos omega-3 maščob preko uravnotežene prehrane.