MOČAN IMUNSKI SISTEM 2. DEL

Zdravstvena kriza, bodisi lokalna, državna ali svetovna, je brez dvoma neke vrste opozorilo za vse nas. Pandemija, ki smo ji bili oz. smo ji priča, je nekaj kar nam da misliti o lastnem zdravju in pripravljenosti našega imunskega sistema. Okrepitev imunskega sistema bi za vsakega posameznika morala biti prioriteta, pravijo v Svetovni zdravstveni organizaciji. Prav tako je zelo pomembno, da v vsakdanje življenje vključimo in dodamo navade, ki lahko pri krepitvi imunskega sistema pomagajo. Naštejemo lahko zdravo prehrano, razne prehranske dodatke v obliki vitaminov in mineralov, obenem pa tudi navade, ki nam omogočajo vsakodnevno biti na svežem zraku in preko fizične aktivnosti krepiti telo in imunski sistem.

V seriji člankov z naslovom “Močan imunski sistem” bomo pisali o spremembah in napotkih, ki blagodejno vplivajo na zdravje imunskega sistema, danes pa je na vrsti drugi del.

Več zdravih napitkov

Za nekaj časa prenehajte z alkoholnimi pijačami in ostalimi nezdravimi napitki. V zameno poskusite s čaji z bezgom, zeleno chiretto ali astralagusom, ki dokazano jačajo imunski sistem. Pri močnem imunskem sistemu pomaga tudi vsem nam znana “kostna” juha oz. po domače juha iz telečjih kosti. Tovrstne juhe prinesejo telesu aminokisline kot so arginin, glutamin in glicin.

Začimbe

Ingver, česen, kurkuma, cimet in kajenski poper. Gre za začimbe, ki poleg okus dodajo tudi vrsto protivnetnih lastnosti. Poleg tega pomagajo tudi pri prebavi.

Kokos

Kokosovo olje je okusno olje, ki ga lahko dodajamo tudi k tako imenovanim “smutijem.” Nekateri ga dodajo tudi v jutranjo kavo. Kokosovo olje ima antibakterijske in antiviralne ter antimikrobne lastnosti.

Zelišča

Že omenjeni “astralagus”, pa ekstrakt olivnih listov, origanovo olje, bezeg, lomatijev ekstrakt – gre za le nekaj zelišč in ekstraktov, ki jačajo imunski sistem.

Zdravilne gobe

Nekatere vrste gob vsebujejo betaglukan, ki dobro in pozitivno vplivajo na delovanje imunskega sistema.

N-acetil L-cistein

Gre za predhodnika močnega antioksidanta glutationa. Znan je po tem, da podpira zdravje dihal in dihalnega delovanja. Kako? Tako, da oža in se znebi mukusa, ki je prisoten v dihalnih poteh. Dobimo ga v obliki prehranskega dodatka.

Glutation (antioksidant)

Kot že omenjeno v prejšnji točki, je glutation najmočnejši antioksidant. Ni potrebno dodati več kot to, da gre za najmočnejši antioksidant. Imenujejo ga “mojster” antioksidantov.

Vabljeni k branju naših člankov še naprej.