KAKO OJAČATI ODPORNOST

Hrana je lahko preventivno zdravilo takrat, ko v svoj jedilnik uvrstimo prehrano s pomembnimi hranili, vitamini, minerali in sestavinami, ki pomagajo prebavi in skrbijo za zdravo črevesje. Nekatere sestavine pa imajo to moč, da jačajo telesno obrambo pred raznimi boleznimi – torej, da jačajo odpornost.

Uporaba hrane kot zdravilo oz. kot preventiva je bistveno boljša izbira kot uporaba antibiotikov, ko nam samo še to seveda preostane. Zakaj torej nebi izbirali hrane, ki ima zdravilne lastnosti s pozitivnimi učinki na našo odpornost?

Ekstra-deviško kokosovo olje

Gre za protimikrobno in protiglivično hranilo, ki vsebuje potrebno in dovolj močno lavrinsko kislino. Telo pretvori lavrinsko kislino v monolavrin, le ta pa poskrbi oz. pomaga pri razgradnji nekaterih virusov in patogenih bakterij. Kokosovo olje je obenem tudi zdravo za možgane. V kolikor je mogoče, kupujte ekstra deviško in naravno oz. bio zato, ker ne vsebuje aditivov in ostalih dodanih snovi.

Česen

Česen je močno in ostro živilo, ki ima tako protimikrobne in protiglivične, kot tudi antibiotične lastnosti. Že dolgo časa nazaj je bilo dokazano, da pomaga pri odpravi gripe in raznih virusov. Zato, da bi česen izkoristili kolikor se da, ga zdrobite in pustite stati okrog 15 minut, tako bo sprostil vse svoje spojine, ki dobro vplivajo na zdravje.

Kurkuma

Nekateri kurkumi pravijo “kraljica začimb”. Zakaj? Zaradi njenih znanih protivnetnih, protimikrobnih in antibakterijskih značilnosti. Obenem igra vlogo tudi pri preprečitvi nastajanja raznih tumorjev. Skratka – kurkuma je za vaše zdravje dobra na različnih področjih in ravneh. Omenimo lahko še to, da zmanjšuje število prostih radikalov.

Ingver

Gre za živilo, ki ima antibiotični učinek in sicer na patogene, ki se prenašajo s hrano. Dober je tudi za prebavo oz. prebavne motnje, varuje pa tudi pred salmonelo.

Fermentirana hrana

Fermentirana hrana nudi zaščito, ki dobro vpliva na naše zdravje s tem, da jača odpornost. Primer take hrane je recimo zelje – le to namreč poskrbi, da črevesju zagotovimo probiotike oz. dobre bakterije. Probiotiki pa se borijo proti organizmi, ki povzročajo razna obolenja. Fermentirana hrana torej pomaga pri ravnovesju črevesnih bakterij in želodčnih kislin, poleg tega pa izboljšuje prebavo.

Med

Ste vedeli, da ima med moč odbiti okrog 50 različnih vrst bakterij, gliv in virusov? Poleg tega je poln antioksidantov. Pazite na količino medu, ki ga zaužijete, saj nima malo kalorij, a je vsekakor priporočljivo, da ga uporabljate.