POPOLDANSKI IN VEČERNI TRENING

Jutranja ali večerna vadba? Večkrat smo že omenili kakšne prednosti ima vadba, ki jo opravimo na vse zgodaj zjutraj ali enkrat dopoldan, nikakor pa ne gre zanemarjati nekaterih pozitivnih lastnosti treninga v večernih urah ali pa treninga pozno popoldan.

Je mišična moč vaš cilj?

V kolikor je vaš glavni cilj povečati moč ali delati na mišični moči, je velika možnost, da je trening v večernih urah prava izbira za vas. Zakaj? Študija, ki je bila narejena s strani revije za šport in medicino v Avstraliji, je dokazala, da se vrhunec mišične sposobnosti v večini primerov dogaja v popoldanskih in zgodnjih večernih urah. Do tega pa pride zaradi hormonskih nihanj in telesne temperature ob tistem času v dnevu.

Boljši fokus

Poln fitnes ali poln prostor kjer trening izvajate zna biti motivacijsko, a hkrati je možno, da bo to pomenilo čakanje na naprave in gužvanje – učinek bo torej nasproten. Trening v večernih urah, ko se fitnes počasi prazne, je lahko dodaten razlog za dober trening, ker bo takrat manj ljudi, koncentracija in fokus pa večja.

Več energije kot si mislite

Čeprav je popoldanski ali večerni trening za marsikoga stresen, ker se je po celem dnevu dela potrebno dodati spotiti, je v resnici študija s strani ameriške revije za fitnes “Self” dokazala, da lahko pri pozni vadbi fizično aktivnost podaljšate do 20% dlje kot sicer. Poskusite, zakaj pa ne.

Boljši spanec

Adrenalin, ki se med vadbo sprošča lahko marsikdaj vpliva na spanec, zato tik po večerni vadbi težko zaspimo. V kolikor pa bomo trening opravili popoldan oziroma dovolj zgodaj pred spanjem, bo spanec zaradi težkega treninga boljši in kvalitetnejši.

Stres

Predstavljajte si, da se vam preko celotnega dne nabira stres, ki ga je hočete ali nočete potrebno nekje sprostiti. Popoldanski ali večerni trening po dnevu polnem obveznosti je lahko pravi način za sprostiti stres, ki se je nabiral preko celotnega dne. Dokazano je namreč, da se med vadbo sproščajo endorfini oz. hormoni, ki znižujejo nivoje stresa, posledično pa poskrbijo, da se počutimo dobro.

Naslednji dan

Dan po poznem popoldanskem ali večernem treningu se boste počutili dolično. Kot že zapisano boste tako sprostili stres in boljše spali, kar pomeni, da bo začetek vašega dne boljši kot sicer.

Za marsikoga je popoldanski ali večerni trening lahko dobra izbira, po drugi strani pa nekaterim bolj odgovarja jutranja vadba. Izbira je vaša, naše mnenje pa je, da je vsekakor vredno poskusiti obe možnosti.

V Invictusu med drugim ponujamo tudi vadbo pod vodstvom osebnega trenerja ali trenerke in sicer v manjši skupini ljudi, ki poteka tako zjutraj kot zvečer: https://www.invictusfitnes.si/trening-v-manjsih-skupinah-semi-privat/