NEKAJ HITRIH VAJ ZA RAZTEZANJE

Vsak izmed nas dobro pozna občutek, ko se na neki točki v dnevu sreča s stresom. Prav tako vsak izmed nas pozna občutek, ko se v službi ali kjer drugje poskuša malce raztegniti zato, da bi se v vratu, rokah ali hrbtu rešil prej omenjenega stresa. Je tako?

Veliko ljudi dneve preživlja v sedečem položaju. Delo v pisarni in delo v avtomobilu sta le dva primera službe zaradi katere naše telo navajamo vzorce, ki naše mišice krčijo. Gibanje in raztezanje pa zagotavljajo telesu primerno prekrvavitev, poveča se pretok kisika, obenem pa se sprošča tenzija, ki se nabira v naših mišicah. Nekaj hitrih vaj za raztezanje vam bo zagotovo prišlo prav, slike za lažjo predstavo izvedbe pa najdete na internetu.

Raztezanje s pomočjo tako imenovane “otroške poze”

Pokleknite na kolena, stopala združite in odprite kolena. Sedite z zadnjico naslonjeno na stopala, zadržite zadnjico na petah, z rokami pa pojdite pred seboj kot bi se plazili potleh, tako da se prsni koš spusti na tla. Globoko dihajte skozi trebušno prepono.

Raztezanje prsnega koša

Roke stisnite za hrbtom – v višini nekoliko nižje od trtice. Lopatice stisnite skupaj, prsni koš oz. prsa pa potisnite navzven. Čutili boste kako se prsni koš odpre.

Rotacija vratu

Z brado se dotaknite prsnega koša in glavo zavrtite proti pazduhi. Naredite celoten krog tako, da raztezanje zaključite na začetni točki.

Zasuk hrbtenice v sedečem položaju

Sedite na rob stola, stopala pa naj bodo ravno na tleh. Desno roko položite na hrbtni del stola oz. na rob hrbtnega dela stola, levo roko pa položite na desno stegno. Vdihnite, raztegnite hrbtenico oz. trup, nato izdihnite in zavrtite trup v desno. Gledate čez desno ramo. Enako ponovite še na drugi strani.

Širok zgib stoje

Stojte z nogami narazen in sicer precej izven širine ramen (noge naj bodo okrog dobrega metra narazen). Rahlo upognite kolena, za hrbtom pa v eni roki lahko za boljšo izvedbo držite brisačo, z drugo roko pa sežite za hrbet in primite za drugi konec brisače. Globoko vdihnite, ramena postavite oz. premaknite nekoliko nazaj, nakar izdihnite in trup počasi spuščate naprej proti tlem kot bi želeli nekaj pobrati. Roke naj bodo ves čas za hrbtom, kolena rahlo upognjena. Za boljšo stabilnost lahko imate roke tudi na bokih. Začutili boste raztezanje zadnjih stegen.

Vaj za raztezanje je veliko, za boljšo predstavo izvedbe pa si lahko pomagate z internetom.