TAMARA: “ŽENSKE IN UTEŽI”

Čeprav se negativne predstave o vadbi z utežmi ter učinkih na žensko telo počasi umikajo, se dvomi o tovrstni vadbi pojavljajo še zmeraj pri večini žensk. Drage dame, naj vam predstavim nekaj dejstev o vadbi z utežmi.

TELESNA TEŽA

Ženske smo pač tako, da si številko na tehtnici vzamemo preveč k srcu. Ko začnemo trenirati z utežmi in opazimo da telesna teža narašča, jo v veliki večini opustimo in začnemo z aerobno vadbo kot je hitra hoja, tek, kolesarjenje in podobno. Bojimo se da bomo postale pretežke ali preveč mišičaste. Pa je res tako? Zavedaj se, da je mišica težja od maščobe. Svetujem ti, da se raje fotografiraš ali svoj napredek meriš. Kljub povišanim kilogramom, bo se spremenila oblika telesa, izgledala boš veliko boljše, saj kilogram mišic zavzame manj volumna kot kilogram maščobe.

PREVEČ MIŠIC

Priznam, preden sem se sama naučila kaj več iz področja treninga z utežmi, je bil to tudi moj strah. Dejstvo je, da imamo ženske le 10% testosterona, moškega spolnega hormona, ki pa je potreben za rast mišične mase. Ženske pojemo veliko manj kot moški, mišico pa je treba dobro trenirati ter hraniti – potrebuje ustrezen vnos beljakovin. Tako da pričakovanje da bomo izgledale kot bodybuliderke je kot da bi želele na maratonu doseči rezultat vrhunskega tekača.

TEŽA UTEŽI

Strah po previsoki teži in pretirani mišični masi, vodi do tega, da poprimemo raje za lažjo kilažo. Kdaj bo utež prelahka? Preprosto. Kadar ne izzove dovolj napora. Le primerna teža nas bo pripeljala do željenih rezultatov, ki so vbistvu prilagoditev našega telesa na obremenitev. Če ustrezne preobremenitve ne bo, naše telo ne bo čutilo potrebe po prilagoditvi.

Vadba z utežmi vam bo prinesla dobro počutje v svoji koži ter s tem pozitivno samopodobo. Menim, da je zadnji čas, da ženske obiščemo fitnes in začnemo »premetavati« uteži, mar ne?

Tamara Zajec
Osebna trenerka v Invictus fitnesu Izola