MAŠČOBE 5. DEL

Zelenjavna olja znižujejo LDL holesterol (slab holesterol o katerem si lahko nekaj več preberete v naših prejšnjih člankih) in trigliceride, zvišujejo pa HDL holesterol oz. dober holesterol. Olja kot so koruzno, sončnično, žafranovo in sojino vsebujejo omega-6 oz. tip polinenasičenih maščob, ki pomagajo pri zmanjševanju odpornosti na inzulin in raznih vnetij.

Nekaj priročnih napotkov:

  • uporabljajte naravno pridobljena in nehidrirana zelenjavna olja kot so olivno, kanolino in žafranovo
  • zmanjšajte porabo procesiranih olj kot so hladno stiskano in “industrijsko” olivno olje, ki vsebuje potenciale fitokemikalije
  • ko uporabljate olivno olje, naj bo to ekstra deviško, ki ima nekaj blagodejnih učinkov na zdravje srca


Kaj pa tropska olja, kot sta kokosovo in palmovo?

Prehrambena industrija rada izpostavlja dobre učinke tropskih olj, dietni strokovnjaki pa to teorijo izdpodbijajo. Kdo ima prav?

Omenjena olja imajo lahko določene učinke na holesterol v krvi, sploh kar se tiče LDL holesterola, čeprav je res, da dvigujejo HDL (dober) holesterol. Njihov učinek na zdravje srca pa še ni dokončno znan. Za enkrat svetujejo, da se držimo uporabe preverjenega in naravno pridobljenega olivnega olja, v kolikor pa si vsake toliko privoščimo recimo kokosovo olje, s tem ni nič narobe.

Nekaj nasvetov za dodajanje zdravih maščob k prehrani:

  • Držite se prehrane bogate z zelenjavo, sadjem, oreščki, fižolom
  • 2x na teden izberite ribe
  • Moderirano uporabljajte mlečne izdelke v mejah normale
  • 1x na teden rdeče meso
  • Vsake toliko pa si lahko privoščite tudi kaj cvrtega (vsake toliko!)
  • Mediteranski način prehranjevanja je dobrodošel za dodajanje zdravih maščob
  • Pozorni bodite na hranilne vrednosti izdelkov in predvsem na “trans” maščobe
  • Pazite na vnos nasičenih maščob
  • Ne pozabite na Omega-3 maščobe (vsakodnevno)
  • Pecite in kuhajte z olivnim oljem (vsekakor ne z maslom, margarino ali z mastjo)
  • Poskusite avokado in oreščke
  • Izogibajte se omak za solate in solato raje sami začiniteVabljeni, da našim objavam redno sledite še naprej