MOČAN IMUNSKI SISTEM 1. DEL

Zdravstvena kriza, bodisi lokalna, državna ali svetovna, je brez dvoma neke vrste opozorilo za vse nas. Pandemija, ki smo ji bili oz. smo ji priča, je nekaj kar nam da misliti o lastnem zdravju in pripravljenosti našega imunskega sistema. Okrepitev imunskega sistema bi za vsakega posameznika morala biti prioriteta, pravijo v Svetovni zdravstveni organizaciji. Prav tako je zelo pomembno, da v vsakdanje življenje vključimo in dodamo navade, ki lahko pri krepitvi imunskega sistema pomagajo. Naštejemo lahko zdravo prehrano, razne prehranske dodatke v obliki vitaminov in mineralov, obenem pa tudi navade, ki nam omogočajo vsakodnevno biti na svežem zraku in preko fizične aktivnosti krepiti telo in imunski sistem.

V seriji naslednjih člankov z naslovom “Močan imunski sistem” bomo pisali o spremembah in napotkih, ki blagodejno vplivajo na zdravje imunskega sistema.

Odstranite sladkor in procesirano hrano

Ni skrivnost, da je sladkor velik škodljivec v našem telesu. V primeru, da razsaja virus, mu sladkor samo še pomaga. To pa zato, ker onemogoča oz. uniči delovanje in prisotnost zdravih bakterij v našem črevesju. Sladkor namreč hrani slabe bakterije. Procesirana hrana ima podoben vpliv oz. delovanje, obenem pa ohromi delovanje imunskega sistema in sicer s pomočjo kemikalij, alergenov in hranil, ki telesu ne pomagajo, prej obratno.

Česen in čebula

Hrana oz. hranila, ki vsebujejo veliko alliuma so znana po tem, da delujejo anti-viralno in anti-bakterijsko. Črevesje in posledično imunski sistem vam bosta hvaležna v kolikor boste česen in čebulo redno uporabljali pri vsakodnevni prehrani.

Zelenjava nasploh

Fitohranila (kemikalije, ki jih dobimo iz rastlin) in vlaknine, ki jih zelenjava vsebuje so nekaj bistvenega za splošno zdravje. Delovanje črevesja bo tako optimalno, posledica bo močan imunski sistem. Napotek je lahko ta, da poleg solate, ki jo zaužijete ob kosilu, dodate nekaj zelenjave tudi poleg ostalih obrokov – recimo nekaj špinače ali rukole k jajcem ali malce radiča ob mesni obrok. Odličen način za redno uživanje zelenjave je tudi ta, da jo dodate v smutije.

Prebiotiki

Gre za spojine, ki dobro vplivajo na črevesje in njegovo delovanje, obenem pa preprečijo rast in nastajanje slabih bakterij, ki bi črevesju škodovale. V praksi so prebiotiki neprebavljive prehranske vlaknine oz. vlakenske spojine, ki prehajajo skozi zgornji del prebavil in spodbujajo rast dobrih bakterij. Primer: česen, čebula, radič, šparglji, paradižnik, artičoki.

Fermentirana hrana (probiotiki)

Primer fermentirane hrane je kefir. Splošno znano je, da je kefir nekaj najbolj zdravega za naše črevesje, ker nam zagotavlja dozo probiotikov za optimalno delovanje prebavil. Nekajkrat tedensko lahko spijemo kefir ali kakšno drugo fermentirano hrano oz. živilo in tako poskrbimo za dozo probiotikov.