IMUNSKI SISTEM IN DEJSTVA 2. DEL

Vreme se spreminja, temperature so vedno nižje, zima je blizu – sezona gripe se približuje, poleg tega pa smo še vedno sredi pandemije. Ojačanje imunskega sistema je torej nekaj k čemer bi moral stremeti vsak, iz tega razloga pa smo se v Invictusu že večkrat lotili imunskega sistema in na široko poskušali opisati zadeve v povezavi z odpornostjo in imunskim sistemom kot takim. Danes bomo našteli nekaj zanimivosti, ki jih večina morda ne pozna, so pa dokazane in pridejo prav v kolikor nas delovanje imunskega sistema zanima.

POZITIVEN UČINEK GOB

Gobe imajo med drugim učinek tudi na ravnovesje imunskega sistema. Vsebujejo oz. so namreč pomemben vir hranil, ki imajo bioaktivne sestavine. Imenujejo se beta-glukani, ki povečajo prirojene in prilagodljive imunske odzive. Potrebno je le vedeti katere gobe vsebujejo omenjene sestavine, obenem pa tudi antioksidante. Med njimi najdemo tradicionalne zdravilne gobe kot so: “chaga”, “reishi”, “turkey tail”, “shiitake”, “maitake” in cordyceps.

ANTIOKSIDANTI

Kurkuma in manj znani N-acetil L-cistin sta zelo dobra antioksidanta. Protivnetna, protivirusna in antibakterijska funkcija – vse bistvene pri delovanju antioksidantov. Gre za to, da antioksidanti zmanjšujejo količino prostih radikalov, le to pa igra bistveno vlogo pri splošnem zdravju. Oksidativen stres je lahko zelo nevaren, saj je povezan s kroničnimi boleznimi, antioksidanti pa to preprečujejo oz. oksidativen stres zavirajo.

FIZIČNA AKTIVNOST

Vadba, rekreacija, trening in fizična aktivnost nasploh imajo ogromno pozitivnih učinkov, torej ni skrivnost, da je fizična aktivnost dobrodošla za naše zdravje in splošno dobre počutje. Redna vadba spodbuja imunsko delovanje tako, da dviguje število belih krvnih celic, ki so zadolžene za to, da se borijo proti raznim infekcijam. Vadba poleg tega pohitri cirkulacijo in zmanjšuje hormon stresa. Regulacija imunskega sistema, ki upočasnjuje oz. zakasnjuje slabšanje imuske funkcije do česar pride z leti, je tudi omembe vreden učinek, ki je posledica redne rekreacije. Pomembno pa je povedati tudi, da ima lahko pretiravanje s treningom obraten učinek – po domače povedano lahko škoduje in žal poznamo dosti primerov ljudi, ki pri vadbi nimajo meje, ne zavedajo pa se, da si tako škodujejo. Naš nasvet je torej ta, da je fizična aktivnost še kako pomembna in zdrava, le paziti je treba, da je pretiravamo, saj lahko tak način sprošča stresni hormon, ki zavira imunsko funkcijo.