TAMARA: “VADBA IN NOSEČNOST”

Nosečnost je za žensko eno najlepših obdobij v življenju. V tem času ženska doživi veliko sprememb, zato bi morala vsaka poznati pozitivne dejavnike, ki vplivajo na njeno zdravstveno stanje in ploda v maternici. Stara prepričanja so bila, da je nosečnost namenjena za počitek in nedejavnost, le ta danes izgledajo malo drugače. Nove smernice vadbo za nosečnice toplo priporočajo, v kolikor seveda bodoča mamica nima nobenih zdravstvenih težav ali kakršnih koli zapletov v nosečnosti.

Neaktivnost in pretežno sedeči način življenja, lahko v nosečnosti privedejo k številnim dejavnikom tveganja. Med nje sodijo prekomerna teža nosečnice, nosečnostna sladkorna bolezen in nosečnostna hipertenzija.

Nosečnice, ki se ukvarjajo z vadbo imajo boljšo telesno pripravljenost, vzpostavijo pozitiven odnos do telesa in razvijajo zdrav življenjski slog zase in svoj plod. Naj vam naštejem le nekaj pozitivnih učinkov vadbe med nosečnostjo:

  • Lajšanje bolečin v križu, hrbtenici, medeničnem obroču ter lajšanje mišičnih krčev
  • Izboljšanje delovanja pljuč in srca
  • Izboljšanje telesne drže (krepitev in stabilizacija)
  • Preprečevanje nabiranja odvečnih kilogramov (tako tudi otrok ne bo »pretežek«, kar pomeni lažji porod)
  • Izboljšanje metabolizma
  • Zmanjševanje urinske inkontinence
  • Manjkrat je potreben carski rez
  • Manj težav s krvnim tlakom ter nosečnostno sladkorno boleznijo
  • Sproščanje posebnih hormonov v možganih (serotonina, dopamina in endorfinov), ki zmanjšujejo stres, uravnavajo razpoloženjsko nihanje in vzbujajo pozitivne občutke sreče
  • Hitrejša pridobitev telesne kondicije po porodu

Telesna aktivnost nosečnice naj bo zmerna. Torej prava intenzivnost vadbe bo tista, pri kateri se med izvajanjem nosečnica lahko pogovarja, brez težje zadihanosti. Priporoča se 30 minut dnevne aktivnosti ter izvajanje individualne vadbe pod vodstvom strokovnjaka, ki bo pripravil vadbeni načrt. Ta bo prilagojen trenutnim sposobnostim nosečnice ter oblikovan na podlagi aktivnega življenja pred zanositvijo. Izvajanje vadbe med nosečnostjo nikakor ni »modna muha«, ampak je priprava ženske na porod. Na žalost se še zmeraj veliko nosečnic izogiba vadbi (kaj šele vadbi z lažjim bremenom), zaradi strahu pred splavom, slabe rasti ploda in prezgodnjim porodom, ki pa nikakor niso znanstveno dokazana tveganja. O izvajanju telesne aktivnosti, naj se ženska vsekakor najprej posvetuje s svojim ginekologom.

Drage bodoče mamice, želim vam prijetno nosečnost!

Tamara Zajec
Osebna trenerka v Invictus studiu Izola