TAMARA: “ANATOMIJA IN GIBALNI VZORCI”

Ljudje smo si različni, posledično je različna tudi naša anatomija. Tako kot ni univerzalnega pristopa k prehranskem svetovanju, tako ni univerzalnega načina za izvedbo giba. Oblika, usmerjenost in globina našega kolčnega sklepa ali pa dolžina stegnenice, se od osebe do osebe razlikujejo, kar vpliva na postavitev in izvedbo vaje vsakega posameznika.

Če ima posameznik plitki kolčni sklep in dolg vrat stegnenice, ima lahko večji obseg giba v kolkih – globok počep. Če bo imel posameznik globok kolčni sklep in kratki vrat stegnenice, ne bo moral počepniti tako globoko ali dvigniti kolena visoko, ker mu v takem primeru stegnenica »trči« v greben kolčnega sklepa.

Tukaj nastopi umetnost treninga in samega treniranja. Potrebno je kar nekaj eksperimentiranja, da ugotovimo kakšna izvedba vaje je za nas najboljša. Takšno eksperimentiranje nas lahko stane našega zdravja, predvsem če se dodatno igramo z bremenom. Zato je tukaj osebni trener, ki bo vadečega usmeril in ga naučil primerne tehnike, prilagojene posameznikovi anatomiji. Razumevanje anatomije je ključnega pomena za varen trening.

Posameznik lahko čuti bolečino v kolku ob izvedbi globokega počepa. Obstajajo trenerji, ki bodo trdili, da morate za boljše rezultate počepniti globoko in da vas vaša slaba gibljivost omejuje, čeprav gre pravzaprav za vašo kostno anatomijo, ki je NE MOREMO SPREMENITI.

Obstaja širok spekter skeletnih oblik, ki vplivajo na naše gibanje. Torej če naletite na trenerja, ki vam trdi, da počepnite enako kot vsaka njegova stranka, lahko podvomite o njegovih izkušnjah in znanju. Kar vam želim povedati je, da se anatomija vsakega posameznika razlikuje in te razlike ne vplivajo le na vaš izgled, ampak tudi na vašo sposobnost obsega gibov in mehaniko gibanja.

Tamara Zajec,
Osebna trenerka v Invictus fitnesu Izola