DECEMBER, PRAZNIKI IN PREHRANA

Letošnji prazniki vsekakor ne bodo taki kot smo jih vajeni, virus nam namreč “ukazuje” kako se moramo obnašati oz. pravzaprav živeti v tem obdobju. Dejstvo pa je, da bomo ne glede na situacijo zagotovo pojedli kaj več, marsikdo pa v decembru pridobi kakšen kilogram ali dva. Konec koncev gre za praznično obdobje, kalorične hrane je na krožnikih posledično nekoliko več, povrh vsega pa še fitnesi ne obratujejo. Kako se torej obnašati v času, ko zaužijemo več hrane kot sicer?

BREZ PRETIRAVANJA

Verjetnost, da boste v decembru jedli več, je zelo velika. Napotek je torej ta, da se zadržite pri izbiri hrane, ki ni najbolj potrebna za naše telo oz. pri izbiri hrane, ki si jo večinoma želijo le oči. Primer so jedi z veliko količino maščobe, veliko količino sladkorja ali pa jedi, ki so porcijsko zelo velike. Svetujemo vam, da najdete ravnovesje tako, da si privoščite le en zelo obilen obrok na dan, saj smo med dopustom večinoma tudi manj aktivni. Ostali obroki naj bodo manjši in primernejši.

HIDRACIJA

Že večkrat smo pisali o tem in prav je, da se ljudje tega zavedajo. Ne pozabite na dnevni vnos vode, tako boste ostali hidrirani, vaše telo pa bo boljše prebavljalo hrano in bo nasploh delovalo in funkcioniralo boljše kot sicer.

ZELENJAVA OZ. VLAKNINE

Poseganja po sladkorju in po maščobah se ne da preprečiti, zato ne pozabite v telo vnestni zadostno količino vlaknin – zelenjava naj bo torej prisotna vsak dan. Svetujemo vsaj 3 porcije dnevno.

POZORNI BODITE NA TO, KAR VAM SPOROČA TELO

Obrok zaužijete, ko ste lačni in ustavite se, ko začutite, da je dovolj. Tako se boste izognili prenajedanju, slabosti in nepotrebnim kalorijam, ki lahko hitro nanesejo kakšen dodaten kilogram. Oči nam večkrat “diktirajo” kaj in koliko pojesti, a zadnjo besedo naj ima telo.

SPREHOD

Vemo, da se zaradi virusa, ki razsaja ni dovoljeno zadrževati ali družiti v velikem številu (s čimer se seveda strinjamo), zato neka množična rekreacija ni najbolj pametna izbira, je pa sprehod en od tistih načinov kako se lahko do neke mere rešimo napihnjenosti, ki nam jo je prinesla praznična izbira obrokov. Glede na situacijo, vam svetujemo, da si sprehod najraje privoščite na vaši parceli, v kolikor seveda živite blizu narave oz. v kolikor imate večjo parcelo, sicer pa lahko lažji cardio trening opravite doma ali nekje ker se ne zadržuje veliko ljudi. Moramo se prilagoditi situaciji, s pravo mero odgovornosti in iznajdljivosti pa se odličen cardio lahko opravi marsikje.

UŽIVAJTE

Paziti na količino in izbiro hrane ne pomeni, da ne smete uživati. Privoščite si nekaj več, le pazite, da vam kasneje ne bo žal. Poskrbeti moramo namreč tudi, če ne celo predvsem, za psihično zdravje. Hrana je tista, ki nam večkrat sproža zadovoljstvo, zato se ne zadržujte če vam telo nekaj sporoča, le pazljivi bodite.

IDEJA ZA OBROK

Si želite nekaj okusnega, a bi se hkrati radi držali uravnovešene in zdrave hrane? Tamara je nekaj časa nazaj z nami delila tale recept: https://www.invictusblog.si/2020/09/18/tamarin-recept-fit-pohancki/, sicer pa si lahko v naši rubriki receptov poiščete marsikakšno idejo za hranljiv in uravnovešen obrok.

Želimo vam čimbolj sproščen in zdrav december, obenem pa vas pozivamo, da odgovorno upoštevate ukrepe in tako poskrbite zase in za ljudi okrog vas.