MOČAN IMUNSKI SISTEM 4. DEL

Skrbeti za svoje telo in vlagati v samooskbro ter dajati pozornost tako telesu kot počutju je investicija na dolgi rok. Tako ne boste poskrbeli le za psihično zdravje in počutje v teh težkih časih, ampak tudi za imunski sistem. Danes z vami delimo četrti in predzadnji del članka o imunskem sistemu, ki je kot rečeno bistvenega pomena za splošno zdravje, obenem pa tudi za dobro obrambo pred virusi in nekaterimi ostalimi obolenji.

Spanec

Že večkrat smo omenili kako pomemben je spanec. Spati 7 do 8 ur na noč bo telesu dalo čas za nujen in potreben počitek, prav tako pa tudi za regeneracijo in za svež začetek naslednjega dne. Dobro vemo kako slabo funkcioniramo, ko nam primanjkuje spanca – sedaj pa si predstavljajte, da nam ur spanja manjka dalj časa in kakšne posledice zaradi tega utrpi tudi naš imunski sistem. V primeru, da kdaj potrebujete počitek, je lahko 20-30 minutni spanec pred 16:00 (zato, da ne zamaknete naravnega ciklusa nočnega spanja) dobra izbira.

Vpliv stresa

Imunski sistem je lahko hitro oslabljen če je stresnih situacij preveč, sploh pa če pride do kroničnega stresa. Dihanje in dihalne vaje so dokazano dobra izbira za sprostitev, kombinacija z vadbo oz. aktivnostjo pri kateri sami veste, da lahko “izklopite glavo in skrbi” pa toliko boljša. Imunski sistem vam bo hvaležen.

Vadba

Redna vadba je še ena od tistih navad, ki gradijo in ojačajo imunski sistem. Poiščite zase primerno rekreacijo in poslušajte svoje telo – preveč vadbe ima lahko tudi kontra učinek, kar pomeni oslabitev imunskega sistema. To se pa zgodi, ko telo na dolgi rok tako močno izmučimo, da pride do kroničnega stresa. Posledica je utrujenost, manj moči in večja možnost raznih infekcij, ker smo oslabili obrambo imunskega sistema.

Hidracija

Zadostna količina tekočine oz. vode na dnevni ravni pomeni več kot si mislite. Tako boste telesu priskrbeli zadostno količino potrebne tekočine za normalno delovanje, obenem pa boste poskrbeli za vlažna pljuča, ki bodo tako lažje čistila vse bacile, ki se lahko nabirajo in tako povečajo možnost za nastanek raznih infekcij.

Higiena

Redna higiena rok, obenem pa tudi redna oskrba oz. čiščenje dihalnih poti lahko prepreči razne infekcije. Poskrbite za osnovno higieno in tako tudi za imunski sistem.