MARTINA: “ODVEČNA KOŽA”

Kdor me pozna ve, da sem sama šla čez veliko spremembo in sicer precejšnjo izgubo telesne teže. Kdor moje zgodbe ne pozna, si jo lahko prebere na spletni strani Invictus fitnesa in sicer pod mojo predstavitvijo.

Sam zdravstveni vidik izgube teže je neizpodbiten. Dejstvo pa je, da ima ekstremna izguba telesne teže brutalno posledico : odvečno kožo. Nekaj je imam tudi sama in na FB sem pisala “odprto pismo” svoji koži. Danes se bom dotaknila malo drugačne tematike. Odvečna koža predstavlja problem. Vsa ta odvečna koža ni višek estetike. Predvsem pa si zamislite, kako je človeku, ki je izgubil 30 ali še enkrat toliko več kg in si še vedno ne upa v kopalke.  Še slabše – tisti z res veliko odvečne kože imajo še dodatni problem, da se le-ta nabira nad sramnim predelom kjer visi čez, ne diha, kar lahko povzroči rane in odrgnine, poleg tega pa ovira nemoteno uriniranje in spolne odnose.

Vedno trdim, da kdor ni probal, nima pojma kako je to, ves občutek zadrege, vse neprijetnosti, pri določenih tudi fizična bolečina, vse pride v paketu z uspešno izgubo telesne teže.

Veliko ljudi me vpraša kako dalje. Obstaja trening za  izgubo odvečne kože? Prehranski dodatki? Dieta?

Gremo od začetka. Koža je organ. Prekriva naše celo telo, pomaga nam regulirati telesno temperaturo. Večino časa se lepo prilega. Če izgubimo ali pridobimo kak kg, se adaptira in lepo raztegne/skrči. To omogočata 2 tipa vlaken : elastin in kolagen. Poškodbe na enih ali drugih spremenijo videz kože. Ta majhna vlakna se lahko raztegnejo samo do določene mere. Ko je napetosti na določenem področju preveč, bo telo reagiralo in ustvarilo nove celice. V času nosečnosti imamo nekaj “nove” kože, ki je prej ni bilo.  Ko pa človek pridobi dosti telesne teže in jo leta vzdržuje, imamo kar precej odvečne kože. Nekaj kože lahko izgine, isto kot po nosečnosti.

3 faktorji, ki vplivajo na to, koliko odvečne kože bo imela oseba, po drastični izgubi telesne teže: 

  • Starost
    Starejši kot smo, bolj povešena je naša koža, žal. Vpliv ima tudi, koliko je oseba stara, ko gre skozi izgubo telesne teže.
  • Koliko teže smo izgubili
    Pozornost moremo posvetiti tudi štartni teži. Koža nekoga, ki ima 150kg bo bolj raztegnjena kot koža nekoga, ki ima 100kg, se pravi so vlakna bolj poškodovana.
  • Koliko časa je koža bila raztegnjena
    Ni za zanemariti niti tega dejstva. Čez nosečnost recimo gremo v 9 mesecih in je koža pod dodatno napetostjo samo v omenjenem času. Nekdo, ki ima prekomerno telesno težo več kot 10 let, ima skozi celotno obdobje raztegnjeno kožo.

Dosti krat se tudi pojavi vprašanje, če hitrost samega hujšanja vpliva. Ne najdem dosti raziskav, ki bi potrjevale, da počasno hujšanje vpliva na samo krčenje kože. Dejstvo je, da ko so vlakna v koži uničena, so uničena in ni povratka. 

S svojimi strankami sem vedno bila iskrena – koža je in še posebej po večji izgubi telesne teže, koža bo ostala. Ne obstaja trening, ne prehranski dodatek, ne krema, ki bi vse skupaj omilila. Edina rešitev pri veliko odvečne kože je operacija.

Martina Mahnič
Osebna trenerka v Invictus fitnesu Izola