TRIKI MED KARANTENO IN SICER

Karantena, več časa doma, več počivanja, manj aktivnosti.. vse to lahko hitro pripelje do tega, da se v tem obdobju nabere kakšen kilogram odveč. V kolikor želite ostati aktivni, obiščite naš Instagram profil kjer smo predvsem v tem času objavili nekaj domačih treningov, poleg tega pa izdali še Invictus priročnik. Tukaj in danes pa vam bomo našteli nekaj lahkih trikov/nasvetov kako lažje popaziti na to, da v trenutnem stanju ostanete v formi oz. kako se izogniti nabiranju nepotrebnih kilogramov. Omenjene nasvete je seveda priporočljivo upoštevati cel čas, verjamemo pa, da vam bodo prišli prav tudi v tem obdobju, ko je ležanja in sedenja več kot sicer.

Hidracija

Poskrbite za zadostno količino vode. Poleg tega, da zadostna količina vode pospešuje metabolizem, boste dalj časa siti, posledično pa boste zaužili manjšo količino hrane.

Pijte zeleni čaj

Odličen napitek za hidracijo, poleg tega pa vsebuje antioksidante. Dokazano je, da pripomore tudi pri izgubi odvečne telesne teže.

Iz jedilnika umaknite sladkor in večino rafiniranih ogljikovih hidratov

Gre za hranila, ki vsebujejo veliko kalorij in skoraj nič hranljivih snovi. Ni skrivnost, da slabo vplivajo na zdravje in počutje, poleg tega pa že manjša količina takih hranil vsebuje veliko kalorij, kar pomeni, da boste hitro presegli vaš idealen dnevni vnos hrane brez, da se boste pravzaprav zavedali. Enako velja za sladkane pijače, ki vsebujejo veliko sladkorja in posledično kalorij.

Zajtrk

Za zajtrk poskusite jajca. Kombinacija maščob, beljakovin in ostalih hranljivih snovi, ki jih jajca vsebujejo pripomorejo k temu, da boste preko dneva manj lačni kot bi bili sicer.

Imejte nadzor nad količino hrane

Glede na to, da manj aktivnosti pomeni tudi manjšo porabo kalorij, se hitro lahko zgodi, da ostanete pri isti količini hrane, ki ste jo navajeni ponavadi, posledica pa bo ta, da boste pridobili kakšen kilogram odveč. Svetujemo vam, da pazite na količino hrane, ki jo zaužijete in jo prilagodite temu koliko ste v teh dneh dejansko aktivni.

Probiotiki

Ste že slišali za probiotike? Gre za žive bakterije, ki so bistveni za delovanje našega črevesja. Skrbijo za zdravo prebavo in še za marsikaj drugega. Sicer ni vsem znano, a zdrava prebava pomeni zelo veliko za splošno zdravje in počutje. Dobite jih v obliki prehranskega dodatka.

Domača rekreacija (tako cardio, kot trening z obremenitvijo)

Tudi če ste v tem času večinoma doma, je prav, da ostanete aktivni. Ni potrebno, da ste toliko aktivni kot pred delno karanteno katere smo deležni, a nekaj rekreacije vendarle lahko opravite. Poskusite v vadbo vključiti tako cardio vadbo, kot trening z obremenitvijo. Vadba namreč pospešuje metabolizem in kurjenje maščob.

Več vlaknin, zelenjave in sadja

Zaradi vode in vlaknin, ki jih tovrstna živila vsebuje, boste dalj časa siti. Ne samo to – zelenjava in sadje vsebujejo ogromno hranljivih in zdravih snovi.

Več beljakovin

Beljakovine nasitijo in pospešujejo metabolizem. Poleg tega boste z beljakovinami vašim mišicam zagotovili zadostno količino hranil.

Poskušajte se znebiti nezdravih prigrizkov

Sedenje na kavču se super razume z nezdravimi prigrizki. Zamenjajte jih s čim bolj zdravim ali pa vsaj omejite njihov vnos.

Naš nasvet je naslednji – ne se preveč obremenjevat s prehrano, vseeno pa je bistvenega pomena, da popazite na to kaj zaužijete sploh v obdobju, ki smo zaradi virusa vsi skupaj več časa doma kot sicer.